10 Aplikasi Penyelesaian Masalah Matematik Terbaik untuk Android pada tahun 2020

10 Aplikasi Penyelesaian Masalah Matematik Terbaik untuk Android pada tahun 2020

Kita berada di tahap kehidupan kita di mana kita bahkan tidak dapat berfikir untuk bertahan tanpa internet dan kita smartphones. Bercakap mengenai Telefon Pintar, kebanyakannya smartphones pada masa kini dikuasakan oleh Android. Sebenarnya, Android sekarang merupakan sistem operasi mudah alih yang paling popular yang kini digunakan oleh berjuta-juta pengguna.

Perkara hebat mengenai Android ialah ia mempunyai aplikasi untuk hampir semua tujuan yang berbeza. Anda bahkan dapat mencari aplikasi yang dapat menyelesaikan masalah matematik. Mari kita mengakui bahawa kadang-kadang kita memerlukan lebih daripada aplikasi kalkulator untuk menyelesaikan masalah matematik. Terdapat banyak aplikasi Android yang tersedia di Google Play Store yang dapat menyelesaikan masalah matematik.

10 Aplikasi Penyelesaian Masalah Matematik Terbaik untuk Android pada tahun 2020

Aplikasi ini digunakan oleh pelajar untuk menyelesaikan masalah matematik yang kompleks. Jadi, di sini dalam artikel ini, kami akan menyenaraikan 10 aplikasi Android Terbaik yang dapat membantu anda menyelesaikan masalah matematik. Oleh itu, mari kita terokai senarai aplikasi matematik terbaik untuk Android.

1. Photomath

Photomath Photomath

Nah, Photomatch sememangnya aplikasi pemecah matematik terbaik yang boleh anda gunakan pada telefon pintar Android anda. Bukan hanya Android, tetapi Photomath juga tersedia untuk peranti iOS. Perkara yang menarik mengenai Photomatch ialah ia membolehkan pengguna menggunakan kamera telefon mereka untuk menangkap soalan matematik dan menyelesaikannya dengan serta-merta. Bukan hanya itu, tetapi aplikasinya juga menunjukkan petunjuk langkah demi langkah terperinci mengenai cara menyelesaikan soalan.

2. Kalkulator MyScript

Kalkulator MyScriptKalkulator MyScript

Sekiranya anda mencari aplikasi pemecah matematik untuk Android anda yang dilengkapi dengan antara muka yang bersih, maka Kalkulator MyScript mungkin pilihan yang tepat untuk anda. Perkara yang hebat mengenai Kalkulator MyScript ialah menyelesaikan semua soalan matematik yang rumit dengan serta-merta. Bukan hanya itu, tetapi aplikasi ini juga menunjukkan panduan terperinci mengenai cara menyelesaikan soalan matematik. Oleh itu, MyScript Calculator adalah satu lagi aplikasi pemecah matematik terbaik yang boleh anda gunakan sekarang.

3. MalMath

MalMath MalMath

Aplikasi ini adalah untuk mereka yang mencari aplikasi penyelesaian masalah matematik yang mudah digunakan. Perkara yang hebat mengenai MalMath ialah ia dapat menyelesaikan Integrals, Logarithms, Algebra, Derivatives, dll dengan mudah. ​​Bukan hanya itu, tetapi MalMath juga memberi anda arahan langkah demi langkah mengenai cara menyelesaikan sebarang masalah matematik. Aplikasi ini banyak digunakan oleh pelajar dan merupakan salah satu aplikasi pemecah matematik terbaik yang boleh anda gunakan sekarang.

4. Mathway

Mathway Mathway

Aplikasi ini kini digunakan oleh berjuta-juta pengguna, dan menghubungkan anda dengan tutor matematik dari seluruh dunia. Bukan hanya itu, tetapi seperti PhotoMatch, Mathway juga membolehkan pengguna menangkap gambar soalan matematik, dan dengan segera menyelesaikannya. Sama seperti semua aplikasi lain, Mathway juga memberikan petunjuk langkah demi langkah kepada pengguna mengenai cara menyelesaikan soalan matematik yang kompleks.

5. WolframAlpha

WolframAlpha WolframAlpha

Perkara hebat mengenai WolframAlpha ialah ia dapat menyelesaikan soalan matematik yang berkaitan dengan aritmetik, kalkulus, dan lain-lain. Pelajar dari seluruh dunia bergantung kepada WolframAlpha untuk menyelesaikan kerja rumah mereka. Perkara hebat lain tentang WolframAlpha ialah ia juga terdapat di gedung aplikasi iOS. Jadi, WolframAlpha adalah aplikasi Android terbaik lain yang boleh anda gunakan untuk menyelesaikan soalan matematik.

6. Cymath

Cymath Cymath

Ini adalah aplikasi popular lain dalam senarai yang digunakan oleh berjuta-juta pengguna. Perkara yang hebat mengenai Cymath ialah ia menggunakan beberapa enjin canggih untuk menyelesaikan kesalahan matematik yang kompleks. Bukan hanya itu, tetapi aplikasi ini juga menunjukkan petunjuk langkah demi langkah mengenai cara menyelesaikan sebarang soalan matematik. Dari penyelesaian persamaan hingga persamaan kuadratik, Cymath dapat menyelesaikan semuanya.

7. Meritnasi

Meritnation Meritnasi

Ia adalah buku panduan untuk pelajar India. Aplikasi Android Meritnation merangkumi silibus dari kelas 6 hingga 12, CBSE, ICSE dan dewan negeri Kerala, Maharashtra dan Tamil Nadu. Aplikasi ini tersedia secara percuma di Google Play Store dan ia dapat membantu anda mempersiapkan diri untuk menghadapi peperiksaan. Sekiranya kita bercakap mengenai Matematik, ini merangkumi beberapa bab yang dapat membantu mengasah kemahiran matematik anda.

8. iMatematik

iMathematics iMatematik

Ini adalah aplikasi Android yang agak baru yang tersedia di Google Play Store dan lebih seperti tutor matematik peribadi. Tahu tak? iMathematics sekarang digunakan oleh berjuta-juta pelajar dan merangkumi hampir semua bab matematik. Apa yang menjadikan aplikasi lebih berguna ialah membolehkan pengguna menambahkan catatan peribadi ke topik.

9. Penyelesaian Matematik Chegg

Penyelesaian Matematik CheggPenyelesaian Matematik Chegg

Nah, Chegg Math Solver adalah salah satu aplikasi pemecah matematik terbaik yang boleh anda gunakan pada telefon pintar Android anda. Untuk menyelesaikan persamaan matematik, pengguna perlu mengimbas dan mengambil gambar soalan melalui kamera peranti. Setelah selesai, Chegg Math Solver secara automatik menyelesaikan persamaan matematik. Bukan hanya itu, tetapi Chegg Math Solver juga menunjukkan penyelesaian langkah demi langkah bagaimana menyelesaikan persamaan.

10. Qanda

Qanda Qanda

Jika anda mencari aplikasi pemecah matematik yang mudah digunakan untuk telefon pintar Android anda, maka Qanda mungkin merupakan pilihan terbaik untuk anda. Tahu tak? Dengan Qanda, anda hanya perlu mengambil gambar persamaan matematik anda untuk mendapatkan penjelasan segera. Satu lagi perkara menarik mengenai Qanda ialah ia juga mempunyai tutor dari sekolah-sekolah terkemuka di seluruh dunia yang dapat membimbing anda melalui persamaan matematik yang rumit.

Jadi, ini adalah 10 aplikasi pemecah matematik terbaik untuk Android yang boleh anda gunakan untuk menyelesaikan soalan matematik yang rumit. Sekiranya anda mengetahui aplikasi lain seperti ini, pastikan untuk meletakkan nama di kotak komen di bawah.