Blokowanie Google śledzenia Twojej lokalizacji

Blokowanie Google śledzenia Twojej lokalizacji 1

Życie w epoce cyfrowej lub epoce Internetu to ciekawy czas. Mamy dostęp do mnóstwa informacji i zwykle wystarczy jedno kliknięcie. Mamy również do czynienia z przypadkami, w których możemy nie mieć prywatności danych, a nasze informacje mogą być przeglądane i przeglądane przez firmy lub społeczeństwo. To sprawia, że ​​czujesz się narażony, a także podatny na zagrożenia, szczególnie wobec osób, które mogą mieć złe zamiary. Czy odwiedziłeś kiedyś to miejsce, a później Google wysyła Ci prośbę o sprawdzenie tego miejsca?

Jednak w takim momencie masz pewność, że Twoja lokalizacja jest wyłączona w telefonie. Czy to sprawia, że ​​czujesz się nieswojo, gdy twoje ruchy fizyczne pozostawiają również odcisk cyfrowy? W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem byłoby zablokowanie Google śledzenia Twojej lokalizacji. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak sobie z tym poradzić.

Przewodnik, jak zablokować Google śledzenie Twojej lokalizacji

Chociaż w ustawieniach telefonu mogła być wyłączona Lokalizacja, Google nadal może śledzić Twoją lokalizację. Jest to szczególnie ważne, gdy korzystasz z usług takich jak Pogoda, Mapy i wyszukiwarka. Dlatego Twoja lokalizacja będzie śledzona i rejestrowana podczas korzystania z takich usług Google. Twoja historia lokalizacji jest używana do poznania twoich preferencji, a także otrzymujesz ukierunkowane reklamy. Dlatego możesz zobaczyć mapy Google z prośbą o zbadanie miejsc w pobliżu Twojej lokalizacji.

Będziesz zaskoczony, gdy dowiesz się, że zablokowanie Google śledzenia Twojej lokalizacji nie wymaga zabrania telefonu do sklepu telefonicznego lub specjalisty IT i możesz to zrobić ze względną łatwością – to nie jest nauka rakietowa! Oto kroki, które należy wykonać:

Blokowanie śledzenia lokalizacji na telefonie z Androidem

Poniższe kroki pomogą Ci powstrzymać Google przed śledzeniem Twojej lokalizacji na urządzeniach z Androidem:

    Przejdź do ustawień. Wybierz Google, a następnie kliknij Konto Google. Wybierz kartę Dane i personalizacja, a następnie kliknij Aktywność w internecie i aplikacjach. Zmień Aktywność w internecie i aplikacjach na Wyłączona.

Jeśli chcesz wyłączyć historię lokalizacji, możesz dotknąć Historii lokalizacji na karcie Dane i personalizacja, a następnie zmienić ją na Wyłączone. Można to zrobić, aby wyłączyć historię lokalizacji dla każdego urządzenia lub telefonu połączonego z kontem Google.

Blokowanie śledzenia lokalizacji na iPhonie, iPadzie lub laptopie

Poniższe kroki pomogą Ci powstrzymać Google przed śledzeniem Twojej lokalizacji Apple urządzenia i na komputerze:

    Zaloguj się na swoje konto w przeglądarce Google. Kliknij swoje zdjęcie profilowe (pojawia się w prawym górnym rogu). Wybierz konto Google. Wybierz Prywatność danych osobowych, a następnie Moja aktywność. Wybierz Kontrola aktywności. Wyłącz Aktywność w internecie i aplikacjach.

Jak widać, najważniejszą rzeczą, jaką należy zrobić, blokując Google śledzenie Twojej lokalizacji, jest wyłączenie Aktywności w internecie i aplikacjach. Możesz także usunąć historię lokalizacji, klikając ikonę kosza na osi czasu Map Google. Panel Moja aktywność na Twoim koncie Google daje również możliwość usunięcia działań wykonanych indywidualnie lub w wydarzeniach grupowych.

Z łatwością ruszaj, wyłączając Google Tracker

Proszę bardzo! Możesz teraz być w ruchu i mieć pewność, że każdy Twój ruch nie jest obserwowany po zablokowaniu Google śledzenia lokalizacji. Jeśli czujesz, że potrzebujesz swojej rodziny lub przyjaciół, którzy znają Twoją lokalizację na żywo, możesz zmienić to ustawienie. W innej, dobrej sytuacji, w której nie ma potrzeby śledzenia Twojej lokalizacji, postępuj zgodnie z powyższym przewodnikiem i łatwo zmieniaj lokalizacje.