Cara Mematikan Penjejakan Lokasi pada Laptop Anda

Hari ini, sistem operasi dan pelbagai aplikasi adalah biasa untuk mengesan lokasi anda. Sama ada menggunakan GPS, menara selular, Wi-Fi, atau Bluetooth, terdapat banyak sistem yang mengetahui hampir tepat di mana anda dan peranti anda berada.

Sebilangan orang menganggap ini berguna, sementara yang lain tidak begitu terbuka terhadap pencerobohan privasi tidak langsung ini. Terlepas dari apa yang anda fikirkan mengenai topik ini, selalu baik untuk mengetahui cara mengatur peranti anda agar tidak menjejaki anda. Walaupun peranti mudah alih adalah suspek utama, ini juga berlaku untuk komputer desktop dan komputer riba.

Mematikan Penjejakan Lokasi

Penjejakan lokasi boleh menjadi perkara yang cukup mudah. Sangat bagus untuk navigasi peta, mencari peranti yang hilang, atau menjejaki tempat anda meletakkan kenderaan anda. Walaupun ini adalah aplikasi yang berguna, semua maklumat itu juga dihantar ke beberapa pelayan jauh yang tidak diketahui. Dan anda tidak pernah tahu siapa yang mungkin menggunakan data tersebut dan untuk tujuan apa.

Bergantung pada sama ada anda menggunakan Windows atau komputer riba Mac OSX, periksa bahagian di bawah untuk mengetahui cara melumpuhkan perkhidmatan lokasi.

Lokasi di komputer riba

Windows 10

Dengan Windows 10 sistem operasi, hanya ada beberapa langkah untuk mematikan penjejakan lokasi pada komputer riba anda.

 1. Klik Windows logo di sudut kiri bawah skrin. Anda juga boleh menekan Windows kekunci pada papan kekunci anda.
 2. Sekarang mulailah menaip “tetapan”.
 3. Di bahagian Pertandingan Terbaik, Anda akan melihat ikon aplikasi “Tetapan” muncul. Klik.
 4. Klik ikon “Privasi”, yang kelihatan seperti gembok.
 5. Klik “Lokasi” dari menu di sebelah kiri tetingkap.
 6. Bahagian pertama yang anda lihat adalah “Benarkan akses ke lokasi pada peranti ini”. Sekiranya penjejakan diaktifkan, harus ada butang beralih diatur ke “Hidup”. Tetapkan ke “Mati”.
 7. Lakukan hal yang sama jika bagian “Izinkan aplikasi mengakses lokasi anda” juga diaktifkan.
 8. Jika “Lokasi lalai” anda ditetapkan, hapus.
 9. Hapus “Sejarah Lokasi” anda dengan mengklik butang “Hapus”.
 10. Di bawah pilihan ini, ada senarai semua aplikasi yang boleh anda tetapkan untuk melacak lokasi anda. Hidupkan semuanya juga, hanya untuk berada di pihak yang selamat.
matikan lokasi pada komputer riba

Mac OS X

Dengan Mac OSX, hanya ada beberapa langkah yang lebih sedikit daripada untuk Windows.

 1. Klik Apple ikon di sudut kanan atas skrin.
 2. Klik “Keutamaan Sistem”.
 3. Pergi ke “Keselamatan & Privasi”.
 4. Pilih tab “Privasi”.
 5. Di menu di sebelah kiri, anda akan menemui pilihan “Perkhidmatan Lokasi”. Klik.
 6. Klik ikon gembok dan masukkan nama pengguna dan kata laluan pentadbir anda.
 7. Sekarang anda akan melihat senarai aplikasi yang mungkin menggunakan lokasi anda. Sekiranya anda ingin mematikan sepenuhnya kejadian pelacakan lokasi, hapus centang kotak “Aktifkan Perkhidmatan Lokasi”. Itu betul-betul di atas senarai aplikasi.
 8. Kotak dialog akan muncul yang meminta anda mengesahkan perubahan tersebut. Klik “Matikan”.
 9. Tutup menu “Keutamaan Sistem” dan anda sudah selesai.

Komputer riba anda tetap mengikuti perkembangan anda

Walaupun anda telah melumpuhkan perkhidmatan lokasi pada komputer riba anda, ini tidak bermakna anda 100% tidak dapat dilihat oleh aplikasi yang anda gunakan. Sebilangan dari mereka mungkin menggunakan maklumat lokasi berdasarkan alamat IP anda, atau alamat MAC penghala Wi-Fi. Ini dapat dengan mudah menentukan lokasi anda, walaupun tidak seakurat dengan layanan lokasi yang dihidupkan.

Sekiranya anda ingin menjadi praktikal tidak kelihatan, anda boleh mempertimbangkan untuk memasang a VPN aplikasi pada komputer riba anda. VPN pada dasarnya menutupi alamat IP anda dan mengemukakannya seolah-olah anda berada di sebuah negara di seberang dunia. Bergantung pada yang mana VPN yang anda gunakan, anda juga dapat menyembunyikan semua komunikasi anda menggunakan penyulitan 256-bit.

Terdapat banyak VPN perkhidmatan yang ada hari ini. Beberapa yang paling popular dan selamat adalah Nord VPN, ExpressVPN, Surfshark, atau VyprVPN. Semuanya menawarkan percubaan percuma, jadi uji mereka dan lihat mana yang paling sesuai untuk anda.

Penjejakan Dilumpuhkan

Mudah-mudahan, anda berjaya mematikan penjejakan lokasi pada komputer riba anda. Dan jika anda memasang aplikasi VPN di atasnya, anda boleh yakin bahawa tidak ada yang mengesan anda lagi.

Adakah anda berjaya melumpuhkan penjejakan pada komputer riba anda? Adakah anda menggunakan VPN? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.