Cara Memilih dan Menyisih dari Jejak Kenalan di Android – Hapus Log Pendedahan

Google telah memperkenalkan aplikasi pengesanan kenalan baru untuk mengesan orang; ini untuk membantu mengesan orang yang pernah berhubung dengan mereka yang dijangkiti Covid-19. Google telah melancarkan aplikasi baru untuk mencegah virus tersebut menjangkiti kepada lebih banyak orang, orang akan diberitahu, dan orang yang dikesan akan segera dikirim ke karantina. Aplikasi itu dianggap sebagai sekutu yang berharga dalam memerangi Covid-19 dan penyakit berjangkit lain. Untuk menggunakan aplikasi ini, anda harus memilih untuk menghubungi penjejakan di telefon bimbit anda. Aplikasi ini akan tersedia untuk semua wilayah di seluruh dunia, tetapi anda perlu meningkatkan Android atau Google pada peranti anda terlebih dahulu dengan tambalan terbaru.

Sebelum menggunakan aplikasi pada peranti anda, anda harus menyiapkan telefon anda untuk mencari jejak kontak. Pertama, anda perlu meningkatkan patch terbaru dari Google pada peranti anda. Anda boleh mengemas kini aplikasi Google dari play store atau mengemas kini firmware anda untuk memasang patch Google terkini. Selain itu, anda memerlukan peranti yang berjalan di Android 6.0 atau di atas kerangka tidak menyokong versi Android sebelumnya 6.0.

Bagaimana Memilih / Tidak Mengikut Jejak Kontak?

Anda juga perlu memasang aplikasi pengesanan kesihatan untuk memantau keadaan anda. Lebih-lebih lagi, pemerintah di seluruh dunia juga melancarkan aplikasi untuk memberi maklumat terkini mengenai kes berkaitan Covid-19. Oleh itu, anda juga harus memasang aplikasi penting yang disediakan oleh Kerajaan anda. Untuk mengetahui cara Memilih dan keluar dari Jejak kenalan ikuti langkah-langkah yang disebutkan di bawah.

Langkah 1) Pertama, buka Menetapkan aplikasi pada peranti Android anda masing-masing.

Langkah 2) Tatal ke bawah dan cari pilihannya Google, ketik, dan buka.

Langkah 3) Halaman Google akan dimuat sekarang; ia akan ditandatangani secara automatik dengan akaun Google anda. Pastikan untuk menghidupkan pilihan Lokasi pada peranti anda. Bluetooth juga perlu dihidupkan. Klik pada Pemberitahuan pendedahan Covid-19 pilihan. Anda kini memilih Ikut jejak kenalan.

Cara Memilih dan Menyisih dari Jejak Kenalan di Android - Hapus Log Pendedahan 1

Langkah 4) Untuk Tidak mengikut jejak Kenalan, klik pada Pemberitahuan Pendedahan Covid-19 pilihan sekali lagi dan ketik pada Matikan Pemberitahuan Pendedahan pilihan. Sekarang, anda tidak akan mendapat pemberitahuan pendedahan, dan tidak ada yang akan mendapatkan maklumat pendedahan anda dengan orang lain.

Padamkan Log Pendedahan

Sekiranya anda menggunakan aplikasi penelusuran kenalan, maka telefon anda akan membuat rangkaian log semua maklumat pendedahan. Log mengenai maklumat pendedahan anda dan yang lain akan disimpan di dalam peranti anda. Anda boleh menghapus log jika anda mahu, langkah-langkah di bawah akan menyebutkan cara menghapus log pendedahan.

Langkah 1) Lancarkan Tetapan aplikasi peranti android masing-masing.

Langkah 2) Tatal ke bawah dan cari Google pilihan, ketik, dan buka.

Langkah 3) Klik pada Pemberitahuan Pendedahan Covid-19 pilihan dan kemudian ketik Padamkan ID rawak pilihan. Semua log dari 14 yang lalu akan dihapuskan selepas itu.