Cara Memperbaiki Huruf Ulangan atau Masalah Jarak Jauh di MacBook

Dengan MacBook 12 inci pada tahun 2015, Apple membuang suis papan kekunci gaya gunting tradisional yang menyokong mekanisme Butterfly yang baru. Apple bertujuan untuk mengembangkan profil kunci yang lebih nipis dan lebih stabil pada sistem kunci gunting. Oleh kerana profil papan kekunci rama-rama dan ruang yang terhad, banyak pengguna melaporkan mengenai kunci yang pecah, tersekat semasa menaip, perkataan berulang, jarak dua kali dan banyak lagi. Sekiranya anda salah satu daripada mereka dan MacBook anda mengalami masalah berulang kali huruf atau jarak dua kali, anda telah sampai di halaman yang betul.

Pembaikan papan kekunci Macbook

MacBook Pro dan MacBook Air terkini sekarang gunakan papan kekunci Magic (berdasarkan suis gunting). Malangnya, pertukaran dari mekanisme gaya Scissor ke gaya Butterfly tidak sesuai dengan pengguna MacBook. Dan sekarang kita kembali ke papan kekunci Magic gaya gunting.

Itu tidak bermaksud, setiap masalah dengan papan kekunci yang membawa suis rama-rama semestinya menjadi masalah perkakasan. Beberapa masalah mungkin berlaku kerana cegukan perisian.

Ramai pengguna dengan papan kekunci rama-rama melaporkan mengenai watak yang menaip dua kali pada satu akhbar. Terdapat juga masalah dengan jarak dua kali ketika mengklik bilah ruang untuk sekali pada beberapa MacBook. Sebelum anda bergegas ke dekat Apple pusat perkhidmatan, kami menasihatkan anda untuk mencuba pembetulan di bawah ini untuk mengetahui sama ada ia menyelesaikan masalah anda.

Lumpuhkan Ulangan Utama

Sekiranya anda datang dari suis gunting tradisional, anda mungkin mempunyai kebiasaan menekan kekunci dengan lebih kuat. Sekiranya pengguna cuba menerapkan tekanan yang sama pada papan kekunci rama-rama MacBook, dia mungkin berakhir dengan watak dua kali atau jarak dua kali semasa menaip.

Dengan macOS, anda boleh mematikan tingkah laku pengulangan kunci pada papan kekunci. Jadi, tidak akan mendaftarkan perkataan yang sama secara tidak sengaja dua kali dalam satu akhbar. Ikuti langkah di bawah untuk mematikan pengulangan kunci.

Langkah 1: Ketik pada Apple logo di sudut kiri atas.

Langkah 2: Ketik Pilihan Sistem untuk membuat perubahan.

Pilihan sistem terbuka

Langkah 3: Pilih menu Papan Kekunci dan di sini anda akan melihat banyak pilihan untuk dipilih.

Pergi ke papan kekunci

Langkah 4: Dari menu Papan Kekunci, anda akan melihat pilihan Ulang Kunci. Secara lalai, ia ditetapkan lebih dekat ke pilihan Cepat.

Langkah 5: Luncurkan anak panah ke bawah untuk mematikan dan menutup menu.

Ulangi kunci

Sekarang, cuba tahan sebarang kekunci abjad pada papan kekunci. Tidak akan mengulang perkataan. Tuliskan beberapa ayat untuk melihat apakah masalah huruf dua atau huruf berulang diselesaikan atau tidak.

Bersihkan Papan Kekunci

Zarah debu kecil dapat meresap melalui slaid kecil di sekitar kekunci papan kekunci MacBook. Dan itu boleh menyebabkan kekunci muncul ditekan dua kali sedangkan anda mesti mengetuknya sekali.

Apple mengesyorkan agar anda menggunakan kaleng udara termampat untuk mengeluarkan kotoran dari papan kekunci. Ikuti langkah di bawah untuk membersihkan papan kekunci.

Langkah 1: Buka MacBook dan tahan pada sudut 75 darjah.

Putar mac

Langkah 2: Gunakan udara termampat untuk menyemburkan papan kekunci, atau hanya kekunci yang terpengaruh, dalam gerakan kiri-ke-kanan.

Bersihkan papan kekunci macbook

Langkah 3: Putar MacBook ke sisi lain dan semburkan papan kekunci sekali lagi, dari kiri ke kanan.

Papan kekunci bersih

Langkah 4: Terus ulangi tindakan selama empat hingga lima kali.

Selain jarak dua kali dan penaipan dua kali, kaedah ini juga dapat memperbaiki kunci rama-rama yang tidak responsif pada MacBook.

Nota: Gunakan udara termampat ke suis papan kekunci dan matikan MacBook anda semasa anda menggunakannya. Jangan cuba menggunakannya untuk membersihkan pembesar suara atau dalaman MacBook. Menggunakan udara termampat secara tidak sengaja boleh merosakkan bahagian dalam MacBook.

Gunakan Mod Pemulihan

Mod pemulihan di macOS membolehkan anda menghapus pemacu MacBook, menyelesaikan masalah macOS yang biasa, memasang semula OS, memulihkan data dari Time Machine Backup, dan banyak lagi. Untuk panduan kami, kami akan menggunakan mod Pemulihan untuk melihat apakah masalah jarak dua kali berkaitan dengan perkakasan atau gangguan perisian. Ikuti langkah-langkah di bawah.

Langkah 1: Ketik pada Apple logo di sudut kiri atas dan pilih Mulakan semula.

Langkah 2: Tahan terus kekunci Command + R sehingga anda melihat Apple logo atau dunia berputar.

Langkah 3: Mac anda akan menunjukkan tetingkap Utiliti Mod Pemulihan dengan pilihan berikut.

Langkah 4: Pilih Dapatkan Bantuan Dalam Talian, dan ia akan membuka penyemak imbas Safari untuk anda.

Mod Pemulihan Mac OS

Cuba taipkan beberapa ayat di bar alamat atau mana-mana aplikasi nota dalam talian. Sekiranya anda masih menghadapi masalah menaip dua kali atau masalah jarak dua kali, maka itu adalah masalah dengan papan kekunci itu sendiri.

Sekiranya menaip dalam Mode Pemulihan berfungsi seperti biasa, itu adalah kesalahan perisian. Oleh kerana anda sudah tahu, anda boleh mengemas kini aplikasi atau memasang kemas kini macOS yang belum selesai.

Nyahpasang Penyesuaian Papan Kekunci

Sekiranya anda menggunakan perisian penyesuaian papan kekunci pihak ketiga atau pemetaan semula kunci, maka anda harus mencuba menyahpasangnya. Itu mungkin mengganggu fungsi papan kekunci yang biasa. Sebarang aplikasi Pembesaran Teks atau Pemetaan semula Kunci mungkin bertanggungjawab terhadap kesalahan tersebut. Setelah mengeluarkannya, mulakan semula Mac anda dan periksa sama ada masalah itu berterusan.

Sekiranya masalah perkakasan, anda boleh mengunjungi yang terdekat Apple simpan dan ganti papan kekunci. Apple mengetahui masalah dengan kunci rama-rama. Sebab itu, ia beroperasi Program Perkhidmatan Papan Kekunci untuk MacBook, MacBook Air, dan MacBook Pro.

Merujuk kepada Apple laman web untuk memeriksa model MacBook yang disokong dan perincian lain. Syarikat ini menawarkan jaminan selama empat tahun dari tarikh pembelian papan kekunci.

Betulkan Ruang Ulang dan Ganda

Sebelum berlari ke Apple pusat, anda harus menggunakan pilihan ini untuk cuba menyelesaikan masalah papan kekunci pada MacBook seperti yang dilakukan oleh lelaki di Apple akan mengambil masa manis mereka untuk menggantikan papan kekunci. Adakah pilihan yang disebutkan di atas menyelesaikan masalah untuk anda? Sekiranya ya, beritahu kami trik mana yang sesuai untuk anda di bahagian komen di bawah.

Seterusnya:
Dengan pengenalan macOS 10.15.5, Apple menambah pilihan pengurusan kesihatan Bateri untuk meningkatkan jangka hayat bateri MacBook. Baca siaran di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya dan cara mengaktifkan / mematikan pilihannya.