Cara mengambil gambar yang baik di telefon anda dalam gelap

Masalah terbesar dengan fotografi mudah alih adalah ketidakupayaan untuk mengambil gambar dalam gelap. Sudah tentu, anda boleh melakukannya, tetapi hasilnya jarang berlaku seperti yang kita harapkan, setelah menonton beberapa foto malam profesional yang indah. Ada banyak alasan untuk ini, dari kualiti kamera yang buruk hingga fakta bahawa keadaan pengambilan gambar sangat sukar, kerana kegelapan juga berbeza-beza. Anehnya, ada penyelesaian untuk masalah tersebut, dan anda boleh mengambil gambar biasa dalam gelap, anda hanya perlu memahami apa yang anda lakukan, perhatikan setiap kali dan gunakan satu atau beberapa petua yang akan saya berikan dalam artikel ini.

Adalah sukar untuk membuat foto malam seperti itu di telefon pintar, tetapi mungkin.

Mengapa kamera merakam dengan teruk dalam gelap

Masalah utama ialah sensor kamera telefon pintar terlalu kecil. Terutama kerana ini, mereka tidak mendapat cahaya yang cukup pada waktu malam dan tidak dapat mengambil gambar yang baik. Masih ada batasan yang dikenakan oleh lensa kecil. Secara keseluruhan, ini membawa kepada fakta bahawa kamera memberikan gambar yang cukup terang, atau fakta bahawa kamera tidak mengeluarkan terlalu banyak bunyi.

Pertama sekali, anda perlu memahami bahawa sensor kamera telefon pintar tidak hanya kecil, tetapi secara harfiah kecil berbanding dengan kamera penuh. Luasnya bervariasi dari 15 hingga 30 milimeter persegi. Kamera berformat penuh mempunyai luas sensor sekitar 860 milimeter persegi. Perbezaan sepuluh kali terlalu besar untuk menutup matanya.

Cara mengambil gambar yang baik di telefon anda dalam gelap 1

Perbandingan yang jelas mengenai sensor telefon pintar dan DSLR format penuh.

Cahaya sehari lebih dari cukup walaupun untuk kamera yang paling “buta” dan gambar di hampir semua peranti adalah normal. Semua masalah bermula tepat ketika gelap. Mari lihat bagaimana anda dapat menangani perkara ini.

Lima telefon pintar murah dengan kamera yang sejuk.

Kamera dengan mod malam

Kira-kira beberapa tahun yang lalu, telefon pintar mula beralih secara besar-besaran ke perisian baru dalam kamera, yang membolehkan anda mengambil gambar malam dengan tangan anda hampir sama baiknya jika dibuat dengan tripod.

Ini dicapai dengan menggabungkan kerja dengan kecepatan rana tinggi, kepekaan fotosensitiviti tinggi, giroskop dan penstabil, serta fungsi perisian untuk mengikat gambar. Akibatnya, gambar diperoleh yang mungkin kehilangan beberapa butiran, tetapi selalunya walaupun dalam kegelapan sepenuhnya, gambar tersebut ternyata berkualiti untuk telefon pintar. Beberapa pengeluar bahkan mempunyai ISO yang mencapai beberapa ratus ribu unit, tetapi ini adalah setara yang dicapai oleh perisian dengan meningkatkan kelajuan pengatup.

Cara mengambil gambar yang baik di telefon anda dalam gelap 2

Saya mengambil gambar ini pada waktu malam di persiaran di Valencia.

Sekiranya ada peluang seperti itu, lebih baik membeli telefon pintar seperti itu. Sekarang hampir semua orang melakukan sesuatu yang serupa, jadi akan mudah dipilih. Benar, pengeluar menyimpan cip sedemikian untuk model yang lebih mahal.

Tripod telefon pintar

Cara yang baik untuk menembak dalam gelap adalah tripodyang anda boleh beli banyak di mana sahaja. Terdapat model lantai tinggi atau model meja kecil, dan bahkan ada monopod (selfie stick) dengan pemegang yang dilipat dan boleh diletakkan di atas meja atau permukaan lain.

Mengapa kamera telefon pintar dikeluarkan dengan teruk dan cara memperbaikinya

Beberapa telefon pintar sendiri mungkin berdiri di permukaan. Ini berlaku untuk kes sudut, seperti yang pernah berlaku di Sony

Reka bentuk ini ringkas dan senang dibawa bersama anda. Perkara ini berlaku terutamanya ketika dalam perjalanan, apabila anda pasti ingin mengambil gambar indah kota malam yang tidak dikenali. Anda bahkan boleh menggunakan tetapan manual yang terdapat di hampir semua telefon pintar Android.

Cara mengambil gambar yang baik di telefon anda dalam gelap 3

Tripod seperti itu tidak mengambil banyak ruang di dalam poket anda, tetapi membantu mengambil gambar yang indah.

Tetapan manual untuk penggambaran malam

Tidak kira sama ada anda pernah bekerja dengan nilai ISO sebelum ini atau tidak: anda mesti menemui istilah ini pada satu ketika. Untuk mendapatkan gambar yang terang dalam cahaya rendah dengan sensor kecil, anda hanya dapat meningkatkan kepekaan cahaya dari sensor gambar. Aplikasi kamera melakukan ini sendiri semasa merakam dalam mod automatik.

Walau bagaimanapun, kepekaan ISO yang lebih tinggi juga menyebabkan kesalahan penyahkodan yang besar, yang muncul sebagai bunyi gambar, kehilangan perincian, dan warna kabur. Ringkasnya, gambarnya benar-benar terang dan kebanyakannya jelas, tetapi dalam kebanyakan kes gambarnya tidak begitu jelas.

Cara mengambil gambar yang baik di telefon anda dalam gelap 4

Tetapan kamera manual tersedia di hampir setiap telefon pintar Android atau aplikasi pihak ketiga.

Anda juga dapat meningkatkan kecepatan rana sehingga kamera mempunyai masa untuk memperoleh lebih banyak cahaya. Untuk melakukan ini, cukup tingkatkan parameter dalam pengaturan aplikasi “Kamera” dalam mod manual. Nilai dipilih dalam pecahan sesaat, misalnya 1/ 200 atau 1/ 40. Ketika sampai pada detik penuh, angka itu menjadi satu dan bermaksud jumlah detik. Jangan bengkok di sini juga dan anda perlu memilih nilai minimum daripada yang sesuai dengan anda. Perlu difahami bahawa kelajuan pengatup lebih lama 1/ 60 saat kurang sesuai dengan tangkapan tangan dan lebih baik menggunakan tripod.

Galaxy A51 vs iPhone SE 2020: kamera siapa yang lebih baik?

Memotret dengan kelajuan pengatup yang terlalu banyak bahkan dapat menghasilkan kesan menarik yang ada pada fesyen beberapa tahun yang lalu. Sekiranya terdapat kereta di bingkai, mereka akan meninggalkan kereta lampu depan dan lampu sampingan. Ini adalah jenis gaya cahaya bebas.

Sekiranya saya menggunakan flash untuk foto malam

Saya mempunyai sikap negatif terhadap lampu kilat di kamera telefon pintar dan Saya cuba untuk tidak menggunakannya sehingga yang terakhir. Selalu dimatikan untuk saya, saya menghidupkannya hanya untuk menembak orang dalam kegelapan. Pada jarak lebih dari beberapa meter, hampir tidak berkesan.

Cara mengambil gambar yang baik di telefon anda dalam gelap 5

Kadang-kadang kilat telefon pintar membantu, tetapi lebih kerap menghalangnya.

Dan anda juga perlu memahami bahawa denyarnya berbeza. Sekiranya anda hanya mempunyai satu pencahayaan LED, ini akan sangat merosakkan warna kulit semasa memotret seseorang. Sekiranya terdapat beberapa LED, maka untuk menembak pada jarak dekat, denyar seperti itu mempunyai hak untuk hidup. Terutama dalam mod automatik, ketika dia sendiri menyesuaikan kecerahan dan suhu cahaya.

Telefon pintar dengan kamera di bawah skrin tidak akan muncul tahun ini. Tetapi apabila?

Kelemahan lampu kilat akan menghilangkan semua bayang-bayang. Contohnya, apabila wajah seseorang disinari di satu sisi lebih teruk daripada yang lain. Dalam kehidupan, ia kelihatan cantik, dan foto akan sangat dua dimensi. Lebih baik menggunakan sumber cahaya semula jadi. Contohnya, lampu suluh, phytrin atau seumpamanya.

Cara mengambil gambar yang indah pada waktu malam

Meringkaskan perkara di atas, kita dapat sekali lagi memperhatikannya untuk mendapatkan tembakan selamat malam, anda perlu memasang telefon pintar sekuat mungkin dan membiarkan cahaya lebih terang.

Untuk memperbaikinya, anda memerlukan tripod atau sesuatu yang boleh disandarkan oleh telefon. Malah tangan yang paling stabil tetap akan memberikan ofset beberapa milimeter pada setiap arah. Semasa mengambil gambar dengan kelajuan pengatup yang perlahan, ini pasti akan merosakkan bingkai.

Aplikasi kamera dengan Photoshop dirilis di Android. Bagaimana untuk muat turun

Untuk lebih banyak cahaya, telefon mesti mempunyai kelajuan pengatup yang perlahan atau kepekaan cahaya yang tinggi. Tetapi sebelum memutar tetapan ini, cuba cari sumber cahaya terlebih dahulu.

Sekiranya telefon anda mempunyai mod pemotretan malam penuh, masalah anda hampir dapat diselesaikan – dia akan melakukan semuanya sendiri. Hanya semestinya mod malam, dan bukan tipu daya yang hanya mengaktifkan lampu kilat. Secara peribadi, saya tidak tahu telefon pintar lebih murah daripada 30,000 rubel dengan fungsi seperti itu.