Cara Menggunakan Walkie-Talkie di Apple Watch Seri 5, 4, 3, 2 atau 1

Aplikasi Walkie-Talkie dihidupkan Apple Watch adalah cara yang cukup sejuk dan berguna untuk berkomunikasi dengan rakan atau ahli keluarga. Sebagai contoh, ia dapat menyelamatkan anda ketika berusaha mencari satu sama lain dalam kerumunan, selagi anda berdua mempunyai Apple Watch dengan watchOS 5.4 atau kemudian. Bunyinya menarik? Sebelum kita belajar cara menggunakan Walkie-Talkie pada anda Apple Watch Seri 5, 4, 3, 2, atau 1; mari kita fahami dahulu ciri tersebut.

Apakah Walkie-Talkie dihidupkan Apple Watch?

Apple Watch Aplikasi Walkie-Talkie dibina berdasarkan idea asas yang sama dengan walkie-talkie perkakasan sebenar. Anda mungkin pernah melihat peranti seperti itu digunakan oleh pekerja pembinaan, pemandu kereta api, orang isyarat, dll.

Cara kerjanya ialah anda memegang butang TALK dan bercakap. Rakan anda, di sisi lain, juga memegang butang ini pada dirinya Apple Watch dan membalas kembali.

Tetapi untuk menjadikan ini berfungsi, anda dan rakan anda perlu mengaktifkan FaceTime pada iPhone anda. Sekarang anda mempunyai idea ringkas mengenai apa itu Walkie-Talkie, mari kita lihat cara menggunakannya.

Cara Menambah Rakan ke Aplikasi Walkie-Talkie Apple Watch

Anda perlu menambah rakan sebelum bercakap menggunakan Walkie-Talkie. Orang itu perlu mempunyai keserasian Apple Watch. Untuk menambahkan rakan dari senarai kenalan anda:

 1. Buka Aplikasi Walkie-Talkie pada anda Apple Watch.
 2. Sekarang, tatal pada kenalan anda dan pilih kawan yang mempunyai kesesuaian Apple Watch.
 3. Seorang jemputan dihantar ke kenalan yang dipilih. Pada masa ini, ia akan kelihatan kelabu dan di bawah ‘Friends You Invited’.
 4. Setelah orang itu menerima permintaan anda, permintaan mereka kad kenalan akan bertukar menjadi kuning. Mulai sekarang dan seterusnya, anda berdua boleh bercakap dengan serta-merta menggunakan Walkie-Talkie.

Cara Menerima Jemputan Walkie-Talkie di Apple Watch

Semasa rakan anda menghantar jemputan Walkie-Talkie kepada anda, ketik Sentiasa Membolehkan. Sekiranya anda terlepas pemberitahuan ini, anda dapat menemuinya lagi di Apple WatchPusat Pemberitahuan dan juga dalam aplikasi Walkie-Talkie.

Cara Memulakan dan Berbual Menggunakan Walkie-Talkie dihidupkan Apple Watch

 1. Buka Aplikasi Walkie-Talkie.
 2. Ketik a nama kawan.
 3. Sentuh dan tahan BICARA butang. Sekarang teruskan dan bercakap.

Anda mungkin melihat ‘menyambung’ di skrin. Tunggu ia bersambung. Setelah berhubung, rakan anda akan mendengar anda, dan kemudian anda berdua boleh bercakap di Walkie-Talkie.

Untuk bercakap, anda perlu menyentuh dan menahan butang TALK semasa anda bercakap. Setelah selesai, tinggalkan penahanan. Rakan anda juga, ketika dia perlu bercakap sesuatu, dia harus menyentuh dan menahan butang BICARA.

 • Rakan anda akan menerima makluman semasa anda bercakap sekiranya dia memakai Apple Watch dan telah dihidupkan Walkie-Talkie.
 • Anda boleh menggunakan Walkie-Talkie dengan data selular (jika disokong) atau Wi-Fi, walaupun iPhone anda tidak berdekatan.
 • Sekiranya anda ingin menambah atau mengurangkan kelantangan, putar Digital Crown anda Apple Watch.

Cara Mengeluarkan Rakan Walkie-Talkie Apple Watch

Anda boleh mengeluarkan rakan dari Apple Watch sendiri atau menggunakan iPhone berpasangan. Inilah caranya.

Pada anda Apple Watch: Buka Aplikasi Walkie-Talkie → Sekarang leret ke kanan ke kiri pada nama rakan anda dan ketuk butang padam merah.

Pada iPhone berpasangan anda: Buka Tonton aplikasi dan ketik Walkie talkieEditmerah ikon tolak sebelum nama rakan → Keluarkan.

Cara Menghidupkan atau MENGAKTIFKAN Ketersediaan Walkie-Talkie

Sekiranya anda tidak mahu tersedia untuk Walkie-Talkie kerana anda memerlukan masa tanpa gangguan, anda boleh mematikannya. Inilah caranya.

 1. Buka Aplikasi Walkie-Talkie pada Apple Watch.
 2. Pergi ke bahagian atas senarai rakan dan ketuk Togol Walkie-Talkie untuk mematikannya (dan hidupkan semula apabila diperlukan).

Selain itu: Anda juga boleh menggunakan Pusat Kawalan jam untuk mematikan atau MENGAKTIFnya. Untuk ini Pusat Kawalan terbuka di Apple tonton dan ketik butang Walkie-Talkie.

Setelah anda mengikuti langkah-langkah di atas, NONAKTIKAN ketersediaan Walkie-Talkie anda, dan sekarang jika seseorang cuba menghubungi anda, jam tangan akan menunjukkan pemberitahuan kepada anda yang menanyakan apakah anda ingin bercakap.

Aplikasi Walkie-Talkie Tidak Muncul di Apple Watch?

Sekiranya aplikasi Walkie-Talkie tidak muncul atau berfungsi dengan betul pada aplikasi anda Apple Watch, kemudian ikuti pembetulan di bawah.

Itu sahaja kalian!

Melog…

Sekarang, setiap kali anda kehilangan jejak rakan atau ahli keluarga anda di pusat membeli-belah atau konsert yang penuh sesak, anda boleh menggunakan aplikasi kecil ini untuk mencarinya. Sudah tentu, itu bukan pengganti panggilan, tetapi hei, ia pasti dapat menyeronokkan dan berguna sekarang dan kemudian. Apa pendapat kamu? Beritahu kami dalam komen di bawah.

Anda juga boleh menyemak catatan berkaitan: