Google Chrome powiadomi Cię, jeśli ktoś ukradnie twoje hasło

Sieć stała się przestrzenią, w której miliony ludzi wchodzą w interakcje. Niezależnie od tego, czy jest to miejsce pracy, nauka czy rozrywka, przedstawia platformy dla wszystkich potrzeb.

Teraz, aby móc przeżyć spersonalizowane doświadczenie w większości z nich, konieczne jest utworzenie konta w nich. Oznacza to wielokrotne powiązanie go z e-mailem lub numerem osobistym w celu utworzenia profilu.

Jeśli nie zostanie to zrobione ostrożnie, może stać się bramą dla hakerów. Wiele osób w Internecie nie ma jeszcze narzędzi, aby sobie z tym poradzić tylko własnymi środkami. W związku z tym Chrome uznał to za osobiste i powierzono mu zadanie znalezienia rozwiązania.

Phishing nie jest żartem

Google Chrome powiadomi Cię, jeśli ktoś ukradnie twoje hasło 1

Coraz częściej pojawiają się przypadki phishingu, które polegają na kradzieży danych uwierzytelniających użytkownika w sieci. Może to być bardzo niebezpieczne, szczególnie gdy skradzione konta należą do firm lub organizacji, takich jak szpitale, ośrodki edukacyjne lub publiczne.

Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się tego problemu, Google Chrome aktywuje teraz nową funkcję, która pozwoli Ci wykryć, kiedy profil wydaje się być zagrożony. W ten sposób możesz ostrzec użytkownika, aby szybko dokonał odpowiednich zmian.

Jeszcze jeden krok, aby uczynić sieć bezpieczniejszą

Google Chrome powiadomi Cię, jeśli ktoś ukradnie twoje hasło 2

Wszystkie te modyfikacje będą pochodzić z nowego pakietu poprawek bezpieczeństwa firmy Ulepsz wyszukiwanie i przeglądanie. W nich użytkownicy mogą aktywować wykrywający phishing wyszukiwarki w czasie rzeczywistym.

Będzie to miało za zadanie przeglądanie działań na żywo i bezpośrednich przeprowadzanych z profilami zapisanymi w hasłach Chrome. Wszystkie będą monitorowane pod kątem podejrzanych działań.

Ponadto wykrywa ostrzeżenie, jeśli zauważy obecność złośliwych stron, które próbują śledzić dane użytkownika. Ponadto zasugeruje, które hasła są zagrożone i lepiej je zmienić. Powiadomi Cię nawet o zmianach, które musisz wprowadzić w miejscach, w których z tego czy innego powodu masz to samo hasło.

To właśnie oferuje Chrome

Google Chrome powiadomi Cię, jeśli ktoś ukradnie twoje hasło 3

Oprócz wszystkich powyższych, należy również zauważyć, że Hasło Google i wykrywacz phishingów będą nadal działać, nawet jeśli nie masz aktywnej synchronizacji urządzenia. W ten sposób możesz mieć pewność, że Chrome zawsze będzie czuwał nad Twoim bezpieczeństwem.

Ponadto strona wprowadziła zmiany w swoim obrazie – szczególnie podczas wchodzenia na twoje konta Google – aby użytkownicy mogli wyraźnie zobaczyć, gdzie wprowadzają swoje dane, i rozpoznać, czy jest coś dziwnego ze stroną. To pozostanie aktywne nawet wtedy, gdy ta wyszukiwarka korzysta z kilku profili i musisz między nimi przeskakiwać.