Intel Memperkenalkan Spesifikasi CPU Lakefield: Hingga 3GHz, 64 EU, dan 7W TDP

Laman web ini dapat memperoleh komisen gabungan dari pautan di halaman ini. Syarat penggunaan.

Intel Memperkenalkan Spesifikasi CPU Lakefield: Hingga 3GHz, 64 EU, dan 7W TDP 1

Intel telah menggoda Lakefield sejak Hari Senibina pada tahun 2018, di mana ia mempamerkan SoC untuk pertama kalinya. Lakefield adalah produk unik untuk Intel, memandangkan ia memasangkan empat teras “kecil” berdasarkan arsitektur mikro Tremont (Atom) dengan satu teras “besar” berdasarkan Sunny Cove (teras CPU yang sama yang digunakan di Ice Lake).

Intel akan melancarkan Lakefield dalam dua SKU: Core i5-L16G7 dan Core i3-L13G4. CPU i5 akan berjalan pada jam asas dari 1.4GHz dan turbo 3GHz, walaupun ini hanya berlaku untuk CPU Sunny Cove tunggal – turbo multi-teras terhad kepada 1.8GHz. I5 mempunyai 64 EU (lebar yang sama dengan Ice Lake), tetapi frekuensi GPU yang jauh lebih rendah hanya 500MHz; Core i3 mempunyai 48 EU tetapi frekuensi GPU 500MHz yang sama. Lebar dan perlahan, bukannya kecil dan cepat, jelas merupakan penjimatan kuasa hari ini.

Tremont-Performance-Curves

TDP pada cip ini adalah 7W, dengan sokongan untuk LPDDR4-4267, yang akan memastikan GPU Tasik Ais jam bawah diberi makan. Mobile Ice Lake hanya mencapai LPDDR4-3733, menjadikannya lebih jauh 1.14x kenaikan.

Sunny Cove tunggal dan Tremont quad-core mempunyai akses ke cache tahap terakhir 4MB, walaupun Intel belum mengesahkan jika itu L2 atau L3. Lakefield menggunakan Foveros, teknologi interkoneksi 3D Intel, untuk mengikat seluruh teras dan menghubungkan teras CPU yang berbeza. Menurut Intel, peralihan beban kerja dikendalikan oleh OS tetapi dipandu oleh data dari perkakasan yang mendasari. Perincian tepat mengenai bagaimana penyerahan ini berlaku atau ketika OS tahu memutar teras Sunny Cove berbanding teras Tremont masih belum diketahui. Kami tahu bahawa Lakefield diharapkan banyak bergantung pada teras Tremontnya; teras CPU Sunny Cove ada untuk latensi UI dan interaksi pengguna.

Foveros-Intel

AVX-512 sepertinya tidak disokong di Sunny Cove, yang mungkin menjadi kebaikan dalam konteks usaha untuk mengekalkan tetingkap penggunaan kuasa 7W. Beban kerja AI mungkin dijalankan pada CPU atau GPU, tetapi tidak ada pemproses bersama khusus untuk mengatasinya.

Masih belum jelas apa yang harus kita harapkan dari Lakefield atau sejauh mana ia akan membezakan dirinya daripada produk Intel berkuasa rendah yang ada. Syarikat telah berusaha untuk membezakan penggunaan tenaga sebelum ini; Core M tidak membuat identiti yang sangat jelas untuk dirinya sendiri sebelum sebahagian besarnya dimasukkan kembali ke barisan produk Intel yang ada.

Lakefield menggunakan sesuatu yang lebih mirip dengan idea lama “Companion Core” Nvidia untuk Tegra, hanya secara terbalik – dan bukannya mempunyai satu teras kuasa rendah untuk beban kerja ringan, Intel mempunyai satu teras berkuasa tinggi tunggal untuk menangani pengangkatan berat. Kita akan melihat apakah pendekatan yang berbeza memberikan hasil yang berbeza apabila perkakasan seperti Samsung Galaxy Buku S, Lenovo ThinkPad X1 Fold, dan Microsoft Surface Book Neo telah tersedia.

Sekarang Baca: