Jak korzystać z Map Google w trybie incognito

Mapy Google mogą być darem niebios, gdy jesteś w części nieznanej ci dzielnicy. Jest to także świetny sposób na śledzenie odwiedzanych miejsc. Ale co, jeśli nie chcesz, aby Mapy Google śledziły Twoje położenie? Na szczęście funkcja ta oferuje teraz opcję korzystania z trybu incognito podczas korzystania z Map Google.

Będzie Incognito

Upewnij się, że w telefonie zainstalowana jest najnowsza, aktualna wersja Map Google. Uruchom aplikację na telefonie i przejdź do głównego ekranu nawigacji.

Ekran Map Google

W prawym górnym rogu ekranu, obok pustego paska, w którym podajesz nazwę lokalizacji, którą chcesz zbadać, znajduje się ikona z Twoim zdjęciem profilowym. Kliknij tę ikonę, aby wyświetlić profil Google Maps.

Znajdziesz tutaj opcje przełączania swojego profilu z jednego konta na drugie. Pod tą opcją znajduje się funkcja „Włącz tryb incognito”.

Opcja Google Maps Incognito

Stuknięcie tej funkcji umożliwia surfowanie w Mapach Google w trybie incognito.

Ostrzeżenie Google Maps Incognito

Po zakończeniu korzystania z mapy w trybie incognito możesz przywrócić normalne ustawienie Map Google, po prostu dotykając ikony obrazu w prawym górnym rogu strony obok paska wyszukiwania, która wyświetla teraz ikonę incognito reprezentowany przez kapelusz i okulary na czarnym tle.

Mapy Google Incognito Wyłącz

Pojawi się nowa opcja zatytułowana „Wyłącz tryb incognito”. Wybierz tę opcję, aby wyjść z trybu incognito.

Funkcje trybu incognito

Tryb incognito oferowany przez Google Maps działa w taki sam sposób, jak tryb incognito oferowany przez Google Chrome. Oznacza to, że Twoje informacje dotyczące odwiedzonych miejsc nie będą przechowywane przez Google. Możesz wprowadzić dowolną lokalizację w Mapach Google, a aplikacja nie będzie miała jej pamięci po zakończeniu podróży. Jest to zupełnie sprzeczne z normalnym działaniem aplikacji, w której każde odwiedzane miejsce jest przechowywane i wykorzystywane do utworzenia spersonalizowanego profilu ruchów.

Chociaż korzystanie z incognito zapewnia większą prywatność, może mieć również swoje wady. Niektóre ze zwykłych funkcji, które nie będą już działać, gdy jesteś w trybie incognito, to:

  • Udostępnianie swojej lokalizacji innym osobom
  • Odbieranie powiadomień lub wiadomości dotyczących odwiedzanych miejsc w trybie incognito
  • Możliwość odwiedzenia swojej historii wyszukiwania, aby odkryć nazwę miejsca, które odwiedziłeś wcześniej
  • Mapy offline są przechowywane w Twojej aplikacji

Ponadto wiele mniej ważnych funkcji również nie będzie działać, takich jak pełne wyszukiwanie sugestii, wkład w Mapy Google, Google Assistant Mikrofon w nawigacji i integracja mediów.

Wniosek

Korzystanie z incognito podczas korzystania z Map Google to świetny sposób na zachowanie pewnego poziomu prywatności w miejscu podróży. Pamiętaj jednak, że użycie trybu incognito oznacza, że ​​nie będziesz mieć dostępu do wielu funkcji zakładek dostępnych w Mapach Google w zwykłym trybie użytkownika.

Czy ten artykuł jest przydatny?