Jak przywrócić ustawienia fabryczne PS4

Jak przywrócić ustawienia fabryczne PS4 1

Przed przywróceniem ustawień fabrycznych systemu PS4 upewnij się, że rozumiesz, co to znaczy – całkowicie usuniesz wszystko z dysku twardego konsoli. Oznacza to, że wszystko na nim zostanie usunięte i nie będzie można go odzyskać, bez względu na wszystko.

Nie używaj przywracania ustawień fabrycznych lekko!

Jeśli mimo wszystko musisz to zrobić, poniżej znajdziesz dwa sposoby. Możesz go zresetować z pulpitu nawigacyjnego lub w trybie awaryjnym. Oba sposoby pozwalają osiągnąć ten sam wynik.

    Tryb bezpieczeństwa

Zdecydowanie najłatwiejszym sposobem resetowania PS4 jest tryb awaryjny. Aby to zrobić, musisz całkowicie wyłączyć konsolę. Nie ustawiaj go w tryb spoczynku, wyłącz go całkowicie. Jeśli nie reaguje, możesz także wyciągnąć wtyczkę z gniazdka, odczekać kilka sekund i podłączyć ją ponownie.

Następnie przytrzymaj przycisk zasilania na konsoli, aż usłyszysz dwa sygnały dźwiękowe. Drugi dźwięk zajmie około ośmiu sekund – nie puszczaj, dopóki go nie usłyszysz. System PS4 uruchomi się na czarnym tle.

Masz tutaj kilka opcji – dwie, między którymi chcesz zdecydować, to „Przywróć ustawienia domyślne” i „Zainicjuj PS4”. Pierwszy z nich resetuje wszystko do nowego bez usuwania danych, natomiast druga opcja to całkowity reset, który usuwa wszystko. Jest jeszcze jedna opcja zatytułowana „Zainicjuj PS4 (ponownie zainstaluj oprogramowanie systemowe)” – ta opcja nie tylko zresetuje wszystko, ale nawet przeinstaluje system operacyjny. Nie wybieraj tej opcji, chyba że masz kopię systemu operacyjnego gotową do późniejszej instalacji!

Po wyświetleniu monitu wybierz opcję Pełny na ekranie Inicjalizuj. Przygotuj się na chwilę oczekiwania – ten proces może potrwać kilka godzin. Po zakończeniu procesu możesz ustawić PlayStation tak, jak robiłeś to po raz pierwszy – zupełnie nowy początek!

    Tryb na żywo

Jest to nieco bardziej skomplikowany proces obejmujący kilka dodatkowych kroków. Najpierw przejdź do menu Ustawienia PS4 i wybierz PlayStation Network / Account Management. Wybierz opcję „Aktywuj jako podstawowe PS4”, ale pamiętaj, aby ją dezaktywować.

Następnie zaloguj się ponownie i ponownie przejdź do menu Ustawienia. Tym razem znajdź opcje inicjalizacji. Istnieją jeszcze dwie opcje – „Przywróć ustawienia domyślne” i „Zainicjuj PS4”. Tak jak poprzednio, pierwsza opcja wyczyści tylko zapisane ustawienia i pozostawi dysk twardy w spokoju, a druga całkowicie go wyczyści.

Po wyświetleniu monitu wybierz opcję Pełny na ekranie Inicjalizuj, tak jak na ścieżce w trybie awaryjnym. Przygotuj się na kilka godzin, aż proces się zakończy. Po zakończeniu procesu możesz ustawić PlayStation tak, jak robiłeś to po raz pierwszy – zupełnie nowy początek!