Technologiczne, Gadżety, Telefony Komórkowe, Pobieranie Aplikacji!

Jak usunąć lub wyłączyć klucze dostępu na koncie Google?

Firma Google wprowadziła niedawno nową metodę logowania się na konto, która polega na logowaniu się na konto Google za pomocą uwierzytelniania biometrycznego, takiego jak odcisk palca, bezpośrednio ze strony internetowej.

Chociaż zdecydowanie usprawnia to cały proces logowania, to zabezpieczenie ma również kilka wad. Na przykład nie będziesz mieć uwierzytelniania dwuskładnikowego, jeśli włączysz funkcję Google Passkeys. Jeśli korzystasz z konta współdzielonego, nie będziesz mógł udostępniać kluczy pozostałym członkom.

Z tych powodów wielu użytkowników chce usunąć lub wyłączyć klucze dostępu i powrócić do starego sposobu uzyskiwania dostępu do swoich kont Google. Jeśli jesteś na tej samej łódce, ten przewodnik jest dla Ciebie idealny. W tym przewodniku dowiesz się, jak usunąć lub wyłączyć hasła na koncie Google.

Jak wyłączyć hasła na koncie Google?

Jak usunąć lub wyłączyć klucze dostępu na koncie Google?

Wyłączenie hasła jest umiarkowanym środkiem przejścia na hasła i możesz przełączyć się na klucze w razie potrzeby. Wykonując te kroki, nadal zachowasz wszystkie klucze dostępu, co oznacza, że ​​będziesz musiał używać haseł i uwierzytelniania dwuskładnikowego do logowania się na swoje konto. Oto jak wyłączyć klucze dostępu –

  • Przejdź do strony zabezpieczeń konta Google
  • Następnie, jeśli to możliwe, powinieneś przejść do opcji Pomiń hasła
  • Zweryfikuj swoją wiarygodność za pomocą kluczy dostępu
  • Jeśli to możliwe, wyłącz opcję Pomiń hasła

Jak usunąć klucze?

Usuń ręcznie utworzone klucze

  • Przejdź do strony zabezpieczeń konta Google
  • Następnie przejdź do sekcji Jak zalogować się do Google, zanim wybierzesz Klucze dostępu
  • Zweryfikuj swoją wiarygodność za pomocą kluczy dostępu
  • Przejdź do utworzonych kluczy i kliknij „X” obok klucza
  • Na koniec powinieneś kliknąć Usuń w monicie potwierdzenia na swoim urządzeniu

Usuń automatycznie utworzone klucze

  • Przejdź do strony zabezpieczeń konta Google
  • Przejdź do sekcji Twoje urządzenia, zanim klikniesz opcję Zarządzaj wszystkimi urządzeniami
  • Wybierz swoje urządzenie z listy, zanim naciśniesz „Wyloguj się”
  • Zrób to dla wszystkich innych urządzeń z Androidem