Jak zablokować kogoś na TikTok

Pomimo ścisłego przestrzegania zasad dotyczących treści i komunikacji, TikTok nie jest odporny na nadużycia. W rzeczywistości podniesiono niektóre zarzuty karne dotyczące wykorzystywania nieletnich użytkowników. Smutnym faktem jest to, że zawsze będą istniały przestępcze umysły, które starają się skorzystać z innej zabawy i dobrej zabawy sieci społecznościowej.

Nawet nękanie w Internecie może być bolesne, nawet jeśli zwykle nie ma w tym nic przestępczego. Dlatego nie powinieneś zastanawiać się dwa razy nad blokowaniem i zgłaszaniem użytkownika, który sprawiał ci trudność. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak to zrobić.

Blokowanie ludzi na TikTok

Blokowanie lub zgłaszanie użytkownika na TikTok nie ma wiele – działania są prawie takie same jak w przypadku większości innych platform sieci społecznościowych. Niemniej jednak warto dokładnie przyjrzeć się wymaganym krokom.

Krok 1

Uruchom aplikację i znajdź osobę, którą chcesz zablokować. Wspaniałą rzeczą jest to, że nie musisz podążać za osobą, aby zainicjować blok.

Jak zablokować kogoś na TikTok 1

Gdy zobaczysz wpis tej osoby, dotknij jej nazwy użytkownika i wybierz trzy poziome kropki w prawym górnym rogu ekranu.

Krok 2

Jak tylko to zrobisz, pojawi się wyskakujące okno z większą liczbą akcji. Naciśnij przycisk „Blokuj” poniżej różnych opcji udostępniania i możesz zacząć.

Jak zablokować kogoś na TikTok 2

Możesz także zgłosić użytkownika tutaj. Naciśnij przycisk „Zgłoś”, a TikTok przeniesie Cię do okna „Wybierz powód”. Przed przesłaniem musisz zaznaczyć kilka pól, ale menu są intuicyjne i przyjazne dla użytkownika, więc zgłoszenie kogoś nie powinno zająć więcej niż minutę.

Ważne notatki

TikTok informuje, że raport został wysłany za pośrednictwem małego powiadomienia. Jednak nadal nie jest jasne, czy otrzymasz informację zwrotną po przetworzeniu żądania przez platformę. Na przykład coś w rodzaju wiadomości e-mail z informacją, że osoba podająca się za Ciebie została zablokowana na platformie. Jeśli masz z tym jakieś doświadczenie, podziel się tym w sekcji komentarzy poniżej.

Z drugiej strony użytkownik zostaje natychmiast zablokowany, a zawartość z profilu znika. Platforma rejestruje Twoje preferencje i nie widzisz postów tego użytkownika w kanale. Ponadto istnieje możliwość zarządzania blokami.

Jak zarządzać zablokowanymi użytkownikami w TikTok

Aby zobaczyć zablokowanych użytkowników i być może cofnąć akcję, dotknij ikony Ja w prawym dolnym rogu ekranu. Następnie naciśnij trzy poziome kropki, aby uzyskać dostęp do menu Więcej.

prywatność i ustawienia

Wybierz „Prywatność i bezpieczeństwo” na karcie Konto i przesuń palcem do końca w następnym oknie. Stuknij „Twoja lista bloków” u dołu strony i stuknij przycisk „Odblokuj”, jeśli dana osoba nie zasługuje już na nią.

Lista zablokowanych

Mając to na uwadze, w oknie „Prywatność i bezpieczeństwo” jest coś więcej niż tylko lista zablokowanych użytkowników. Sprawdź, jak zabezpieczyć swój profil przed mową nienawiści, znęcaniem się w Internecie i wręcz cyfrowymi przestępcami.

Udoskonalanie funkcji bezpieczeństwa TikTok

Warto zauważyć, że Opcje bezpieczeństwa i menu znajdują się w oknie „Prywatność i bezpieczeństwo”. Ponieważ już wiesz, jak się tam dostać, nie powtórzymy tych kroków.

W każdym razie istnieje siedem różnych opcji filtrowania otrzymywanych treści, a inne mogą je zobaczyć. Po pierwsze, istnieje menu ograniczające komentarze do twoich postów i uniemożliwiające innym Dueting z tobą. Domyślnie obie funkcje są ustawione na Wszyscy, ale możesz ustawić je jako Znajomi lub całkowicie je wyłączyć.

To samo dotyczy reakcji TikTok, ale fajne jest to, że możesz ograniczyć użytkowników, którzy mogą wysyłać Ci wiadomości tylko do znajomych. Aplikacja powinna być tak ustawiona od samego początku, a Ty możesz także całkowicie wyłączać wiadomości.

prywatność i ochrona

Istnieją opcje, aby poinformować innych, które filmy lubisz, ustawić filtry komentarzy i zezwolić na ich pobieranie. Obraźliwe i spamujące komentarze są automatycznie filtrowane, chociaż jest przycisk, aby wyłączyć tę funkcję. Możesz także filtrować komentarze na podstawie określonych słów kluczowych.

Obie te funkcje są bardzo przydatne na koncie TikTok Twojego dziecka i jeśli korzystasz z platformy do marketingu i promocji.

Inne rzeczy, które możesz zgłosić

Funkcje bezpieczeństwa na uboczu; powinieneś wiedzieć, że istnieje również możliwość blokowania lub zgłaszania indywidualnych komentarzy, filmów, a także wiadomości czatu.

Aby zgłosić komentarz, dotknij czatu po prawej stronie w oknie podglądu wideo. Przesuń komentarze, a następnie dotknij i przytrzymaj ten, który chcesz zgłosić. Kiedy pojawi się wyskakujące okienko, klikniesz „Zgłoś” i wyjaśnisz powody. Jeśli chcesz zgłosić sam film, dotknij ikony strzałki w prawym dolnym rogu ekranu i wybierz „Zgłoś”.

Zgłaszanie poszczególnych wiadomości czatu jest podobne do blokowania / zgłaszania użytkowników. Po wejściu do czatu naciśnij trzy poziome kropki i wybierz Zgłoś lub Zablokuj. A jeśli użytkownik jest naprawdę niegrzeczny, nie wahaj się zrobić obu.

Ostateczny blok TikTok

Bez wątpienia sieci społecznościowe, takie jak TikTok, zostaną tutaj i zawsze znajdą się ludzie, którzy będą szukać sposobów na ich wykorzystanie. Dlatego ważne jest, aby mądrze korzystać z platformy i starać się zachować prywatność i jak najwięcej zabawy.

Kto ci przeszkadza na TikTok? Czy już je zablokowałeś? Podziel się swoim doświadczeniem z resztą społeczności sekcji komentarzy poniżej.