Technologiczne, Gadżety, Telefony Komórkowe, Pobieranie Aplikacji

Jak zatrzymać udostępnianie statusu fokusu między iPhonem i komputerem Mac

Uwaga: Poniższy artykuł pomoże Ci w: Jak zatrzymać udostępnianie statusu fokusu między iPhonem i komputerem Mac

Fokus to zupełnie nowa funkcja w systemach iOS 15, iPadOS 15 i macOS Monterey, która pomaga filtrować powiadomienia przychodzące z aplikacji i osób zgodnie z priorytetami i kontekstami, dzięki czemu możesz poprawić koncentrację i zwiększyć produktywność.

Domyślnie sposób działania Fokusa polega na włączeniu trybu Fokusu na jednym ze swoich Apple urządzeń, automatycznie włącza także wszystkie pozostałe urządzenia. Chociaż niektórzy mogą skorzystać z tej funkcji, może ona nie być idealna dla tych, którzy nie chcą, aby zmiana trybu Fokus na jednym urządzeniu miała wpływ na zmianę trybu Fokus na innych urządzeniach.

Jeśli i Ty nie chcesz, aby stan Fokusa był synchronizowany na Twoich urządzeniach, poniżej znajdziesz krótki przewodnik, jak przestać udostępniać status Fokusa pomiędzy urządzeniami. Apple urządzenia.

Jak przestać udostępniać status fokusu między iPhonem a komputerem Mac?

Po skonfigurowaniu i/lub włączeniu Fokusu na dowolnym z plików Apple urządzeniach po raz pierwszy, jednocześnie włącza opcję Udostępnij na urządzeniach. Ta opcja Udostępnij na urządzeniach umożliwia współdzielenie statusu Fokusa na jednym urządzeniu z drugim – na tym samym Apple ID — i instruuje go, aby włączył to samo.

Aby więc zapobiec wpływowi na Fokus urządzenia przez wybór Fokusu innego urządzenia, wystarczy wyłączyć opcję Udostępnij na urządzeniach. W tym celu możesz wyłączyć tę opcję na swoim urządzeniu głównym lub dodatkowym, jak pokazano w poniższych sekcjach.

Wyłącz udostępnianie na urządzeniach na iPhonie/iPadzie

Jeśli większość operacji wykonujesz w ciągu dnia na iPhonie i nie chcesz, aby na jego stan Fokus wpływał stan Fokusa na iPadzie lub komputerze Mac, wykonaj poniższe kroki, aby wyłączyć udostępnianie statusu Fokusa:

  1. otwarty Ustawienia na swoim iPhonie/iPadzie.
  2. Przewiń w dół i kliknij Centrum.
  3. Wyłącz przycisk dla Udostępnij na różnych urządzeniach.
  4. W oknie zachęty kliknij OK.

Udostępnianie na urządzeniach powinno być teraz wyłączone na Twoim iPhonie/iPadzie. Idąc dalej, powinieneś móc niezależnie zmieniać tryb Fokusu – bez wpływu na tryb Fokusu innego urządzenia.

Wyłącz udostępnianie na różnych urządzeniach na komputerze Mac

Jeśli najczęściej używasz Focusa na komputerze Mac podczas pracy lub nauki i nie chcesz, aby jego stan Fokusa wpływał tak samo na Twoim iPhonie/iPadzie, możesz wyłączyć Udostępnianie na różnych urządzeniach na swoim Macu w następujący sposób:

  1. otwarty Preferencje systemu.
  2. Kliknij Powiadomienia i skupienie.
  3. Wybierz Centrum patka.
  4. Odznacz pole wyboru dla Udostępnij na różnych urządzeniach.
  5. Kliknij OK w wierszu ostrzeżenia.

Po wyłączeniu funkcji Udostępnij na różnych urządzeniach Twój Mac nie będzie już synchronizował statusu Fokusa z innymi urządzeniami Apple urządzeń i będziesz mógł go dowolnie zmieniać, nie martwiąc się, że wpłynie to na stan Fokusu tych urządzeń.

Zmiana trybów ostrości niezależnie na wszystkich urządzeniach

Jeśli posiadasz komputer Mac i iPhone’a/iPada i niedawno zacząłeś używać Fokusa, aby uniknąć rozpraszania uwagi, kluczowe może okazać się upewnienie się, że zmiana trybu Fokusu na jednym urządzeniu nie wpłynie na stan innych urządzeń. Postępując zgodnie z instrukcjami zawartymi w tym przewodniku, będziesz mógł odizolować ustawienia Fokusa na wszystkich swoich urządzeniach.

Oczywiście, jeśli kiedykolwiek zajdzie potrzeba przywrócenia ustawień, możesz włączyć opcję Udostępnij na różnych urządzeniach, aby ustawienia Focusa były aktualne na wszystkich urządzeniach.