Jak zdalnie wylogować się z Chromebooka

Może się zdarzyć, że zalogujesz się na czyimś Chromebooku i zapomnisz się wylogować. Ponieważ jest to konto Google, oczywiście masz w nim wiele swoich danych, takich jak zdjęcia, szczegóły płatności i tak dalej. Na szczęście Chromebooki są urządzeniami całkowicie internetowymi, więc możesz łatwo zdalnie się z nich wylogować z dowolnego urządzenia. Oto jak

Przeczytaj także: Jak uruchamiać aplikacje podczas uruchamiania w Chromebooku

Wyloguj się z Chromebooka, gdy Cię nie będzie

Zacznij od zalogowania się na konto Google z zaufanego urządzenia, takiego jak komputer lub smartfon. Możesz to zrobić, otwierając przeglądarkę internetową, przechodząc do Wyszukiwarka Google > kliknij zdjęcie profilowe> i kliknij „Zarządzaj kontem Google”. Możesz też kliknąć to połączyć, aby bezpośrednio otworzyć konto Google.

zarządzanie kontem Google

Teraz pod zakładką bezpieczeństwa przewiń w dół, aby znaleźć sekcję o nazwie „Twoje urządzenia”, kliknij pod nią „Zarządzaj urządzeniami”.

zarządzanie urządzeniami na koncie Google

Teraz wybierz Chromebooka, z którego chcesz się wylogować

wybierając Chromebooka, aby się wylogować

Teraz kliknij chip Wyloguj i ponownie kliknij Wyloguj w wyskakującym okienku.

Zdalne wylogowywanie się z Chromebooka

Zaraz po wylogowaniu wyloguje się z przeglądarki Chrome na Chromebooku i wyświetli błąd logowania.

błąd logowania na Chromebooku

Prawie wszystkie zainstalowane aplikacje zostaną wylogowane, ale nadal będą dostępne.

Aplikacje wylogowały się automatycznie na Chromebooku

Gdy ktoś kliknie opcję błędu logowania, wyloguje się całkowicie na Chromebooku i poprosi o ponowne zalogowanie.

Przeczytaj także: Jak skonfigurować Pulpit zdalny na Chromebooku

Podsumowując

Chociaż nie wyloguje automatycznie ludzi, jest to świetna opcja, aby chronić swoje dane i konto Google. Pamiętaj jednak, że ludzie nadal mogą uzyskiwać dostęp do kilku aplikacji i danych przechowywanych na Chromebooku na Twoim koncie. Plusem jest to, że całkowicie wyloguje się bezpośrednio z Chromebooka, jeśli Chromebook jest już zamknięty.