Jak zmienić swoje konto Snapchat na prywatne

Prawdopodobnie wiesz, że prawie wszystko, co obecnie przesyłamy do Internetu, pozostaje tam, nawet jeśli go usuniemy. Z tego powodu powinniśmy uważać na to, co publikujemy w mediach społecznościowych, chociaż coraz więcej osób lubi powiadamiać swoich obserwujących o wszystkim, co robią w ciągu dnia.

Bycie wpływowym lub celebrytą zwykle wymaga publicznego profilu, otwartego na nowych obserwujących, którzy mogą zamieszczać swoje reakcje i komentarze. Jeśli jednak nie masz takich aspiracji, możesz chcieć, aby Twój profil był prywatny i dostępny tylko dla znajomych i rodziny.

Jeśli jesteś użytkownikiem Snapchata i chcesz zmienić swój profil na prywatny, oto jak to zrobić.

Jak zmienić swój profil na prywatny

Po utworzeniu profilu na Snapchacie i rozpoczęciu personalizacji poprzez dodanie zdjęcia profilowego lub Bitmoji nie zapomnij również o dostosowaniu ustawień prywatności.

Jeśli chcesz zmienić swój profil na prywatny, aby Twoje treści były widoczne tylko dla osób, z którymi jesteś połączony, wykonaj następujące proste czynności:

  1. Otwórz Snapchat na smartfonie.
  2. Stuknij swoje zdjęcie w lewym górnym rogu, aby otworzyć swój profil.
  3. Stuknij ikonę Ustawienia w prawym górnym rogu ekranu.
  4. Przewiń w dół do sekcji Usługi dodatkowe.
  5. Zobaczysz wiele opcji związanych z prywatnością, takich jak Wyświetl moją historię.
  6. Stuknij w Pokaż moją historię i wybierz Tylko przyjaciele, aby upewnić się, że nikt inny nie będzie mógł zobaczyć tego, co publikujesz. Możesz także wybrać opcję Niestandardowe i zablokować niektórym znajomym wyświetlanie Twoich treści.

Jeśli nie chcesz pojawiać się w sekcji Szybkie dodawanie, dotknij Zobacz mnie w Szybkim dodawaniu i odznacz pole, aby wyłączyć tę funkcję.

pokaż mi w szybkim dodaniu

Jeśli chcesz ukryć swoją lokalizację przed znajomymi, dotknij Zobacz moją lokalizację i odznacz pole obok Tryb ducha. Podczas tworzenia konta na Snapchacie ta opcja będzie już zaznaczona, ale możesz ją zmienić w dowolnym momencie. Snapchat pozwoli ci wybrać, komu chcesz udostępniać swoją lokalizację, dzięki czemu możesz wybrać określoną grupę obserwujących.

wyłącz tryb ducha

Kontroluj, kto może się z Tobą skontaktować

Najlepszym sposobem zapobiegania nieprzyjemnym sytuacjom jest kontrolowanie, kto może się z Tobą skontaktować. Oto, jak zezwolić tylko Twoim znajomym na kontakt:

  1. Uruchom Snapchat i dotknij zdjęcia, aby otworzyć stronę profilu.
  2. Otwórz Ustawienia, dotykając ikony w prawym górnym rogu.
  3. Przewiń w dół, aby znaleźć Usługi dodatkowe.
  4. Druga zakładka nosi nazwę Skontaktuj się ze mną – dotknij, aby otworzyć.
  5. Wybierz Moi przyjaciele zamiast Wszyscy. uwaga: że Moi znajomi są domyślnie wybrani podczas tworzenia profilu na Snapchacie.Jak zmienić swoje konto Snapchat na prywatne 1

Jeśli nie zmieniłeś tego ustawienia na czas i zostałeś dodany przez kogoś, kogo nie lubisz, możesz zignorować jego prośbę.

  1. Stuknij zdjęcie, aby otworzyć stronę profilu.
  2. Stuknij w Dodaj znajomych.
  3. Otwórz sekcję Dodano mnie, aby zobaczyć oczekujące żądania.
  4. Stuknij x obok nazwy użytkownika.
  5. Stuknij w Ignoruj, aby usunąć ich żądanie.Jak zmienić swoje konto Snapchat na prywatne 2

Teraz przestaniesz otrzymywać prośby od tej osoby.

Jak usunąć lub zablokować znajomego

Jeśli już dodałeś kogoś do Snapchata, ale zmieniłeś zdanie, a teraz chcesz go usunąć z listy znajomych, oto jak to zrobić:

  1. Przesuń w prawo, aby otworzyć ekran z historiami znajomych.
  2. Naciśnij nazwisko znajomego i przytrzymaj przez sekundę.
  3. Stuknij w Więcej, aby zobaczyć dostępne opcje.
  4. Stuknij w Usuń znajomego, aby usunąć ich ze Snapchata.ustawienia snapchat

Możesz to również zrobić, otwierając czat z osobą, którą chcesz usunąć, i stukając jej zdjęcie profilowe u góry ekranu. Następnie dotknij ikony z trzema kropkami również u góry i wybierz Usuń znajomego.

Jeśli chcesz zablokować przyjaciela zamiast po prostu go usunąć, wybierz opcję Blokuj zamiast Usuń w ostatnim kroku opisanych procedur.

Jak odblokować przyjaciela

Jeśli zmienisz zdanie i chcesz odblokować znajomego, wykonaj następujące czynności:

  1. Stuknij swoje zdjęcie w lewym górnym rogu ekranu głównego.
  2. Stuknij ikonę Ustawienia.
  3. Przewiń w dół, aby znaleźć sekcję Zablokowane.
  4. Stuknij x obok znajomego, którego chcesz odblokować.

Bądź bezpieczny

Obawa o swoją prywatność i bezpieczeństwo na Snapchacie nie jest czymś, co należy po prostu zignorować. Podejmij wszystkie niezbędne kroki, aby móc cieszyć się aplikacją bez zmartwień – gdy Twój profil jest prywatny, możesz dzielić swoje życie tylko z przyjaciółmi. Dlatego nie masz się czym stresować.

Czy Twój profil Snapchat jest prywatny czy publiczny? Daj nam znać w sekcji komentarzy poniżej!