Kata Laluan Dropbox, Vault, Sandaran cuba menjadikan kerja dari rumah lebih mudah

Situasi global telah membuktikan bahawa beberapa pekerjaan yang disuruh oleh atasan anda tidak dapat dilakukan di rumah boleh, apabila keadaan memaksanya, sebenarnya dapat dilakukan di rumah. Namun, itu tidak bermaksud bahawa rumah anda, terutama komputer dan rangkaian rumah anda, adalah tempat yang sesuai untuk melakukan aktiviti profesional, terutama yang memerlukan keselamatan dan privasi data. Sebagai alat yang dirancang untuk kolaborasi jarak jauh, Dropbox kini melancarkan produk baru untuk mengatasi semakin banyak orang yang bekerja dari keselesaan sofa atau tempat tidur mereka.

Orang selalu dinasihatkan untuk menggunakan pengurus kata laluan tetapi orang yang berbeza mempunyai tafsiran yang berbeza mengenai perkara itu. Konsep pengurus kata laluan sesetengah orang adalah fail yang menyenaraikan semua kata laluan yang kemudian mereka simpan di Dropbox. Yang lain mempunyai pengurus kata laluan tetapi kemudian memutuskan untuk menyegerakkan pengurus kata laluan tersebut di Dropbox juga. Oleh kerana sudah digunakan dalam kapasitas itu, Dropbox memutuskan untuk memberikan pengurus kata sandinya sendiri, hanya disebut Kata Laluan Dropbox, dan memotong orang tengah.

Bekerja di rumah juga bermaksud anda tidak mempunyai akses ke rangkaian selamat dan storan bersama yang mungkin ditawarkan oleh syarikat. Cukup mudah untuk berkongsi fail melalui Dropbox tetapi sementara Dropbox sendiri sudah menawarkan tahap enkripsi dan keselamatan, Dropbox Vault kini dipasarkan sebagai satu langkah di atasnya, tempat yang sempurna untuk dokumen sensitif yang dilindungi oleh PIN enam digit. Anda bahkan boleh membenarkan keluarga, rakan, atau rakan sekerja mengakses ke Vault dalam keadaan kecemasan sambil menyimpan akaun Dropbox anda yang lain.

Beberapa orang juga menggunakan Dropbox untuk membuat sandaran fail komputer mereka tetapi kebanyakannya melibatkan pemindahan fail ke folder yang diselaraskan dengan Dropbox. Sandaran komputer Dropbox yang baru membolehkan anda memilih yang biasa Windows atau folder macOS seperti Desktop, Dokumen, dan Muat turun untuk disandarkan secara automatik ke awan.

Ciri-ciri baru Dropbox ditujukan kepada orang-orang yang lebih kerap bekerja dari rumah, yang menjelaskan mengapa banyak dari mereka, seperti Kata Laluan dan Vault, hanya tersedia untuk pelanggan Dropbox berbayar. Sandaran komputer tersedia di semua peringkat, tetapi ia masih dalam versi beta.