Subwoofer Sealed vs. Ported – Mana Yang Harus Anda Pergi?

Terdapat banyak faktor yang perlu anda pertimbangkan semasa membeli subwoofer. Terdapat pertimbangan kos serta aspek teknikal yang perlu disusun. Semua ini boleh menjadi luar biasa, dan masih ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan.

Salah satu spesifikasi yang paling penting untuk dipertimbangkan adalah sama ada anda mahukan subwoofer tertutup atau port. Ia mungkin kelihatan seperti perkara kecil, dan kebanyakan orang sering mengabaikannya. Kualiti audio ditentukan oleh, antara lain, kotak yang menjadikan sub. Terdapat dua jenis kotak yang membentuk subwoofer; kotak yang dilekatkan atau kotak yang dilekatkan.

Terdapat kesalahpahaman umum bahawa subwoofer tertutup memainkan muzik lebih baik daripada subwoofer port. Walau bagaimanapun, tidak ada maklumat yang mencukupi untuk menyokong tuntutan ini. Ini adalah maklumat yang salah dan setengah kebenaran yang menyesatkan orang.

Oleh itu, mana yang lebih baik antara subwoofer yang disalurkan dan ditutup? Mana yang paling sesuai untuk anda? Untuk menjawab soalan ini, saya menyelami lebih mendalam mengenai spesifik yang disarankan oleh https://wooferguy.com/, dan meneroka perbezaan antara keduanya. Sekiranya anda tidak pasti untuk memilih mana, atau anda akan memilih antara subwoofer tertutup dan subwoofer porting, maklumat berikut mungkin dapat membantu anda.

a) Subwoofer tertutup

Sub tertutup adalah subwoofer yang disertakan dengan kotak rajutan yang ketat. Kotak itu ditutup, dan tidak ada ruang untuk udara bergerak masuk atau keluar dari kotak. Subwoofer tertutup mampu menghasilkan bunyi yang jelas yang bebas dari herotan.

b) Subwoofer port

Subwoofer port adalah yang dilengkapi dengan kotak yang mempunyai beberapa bukaan di sekitarnya. Ruang terbuka sangat penting untuk membiarkan udara bergerak masuk dan keluar dari kotak. Dengan cara ini, mereka dapat menghasilkan suara yang paling kuat.

Sekarang setelah anda mengetahui perbezaan antara keduanya, inilah masanya untuk mengetahui bagaimana perbandingannya. Inilah yang perlu anda ketahui

Kualiti bunyi

Subwoofer tertutup mempunyai kualiti bunyi yang lebih baik daripada subwoofer porting. Perbezaannya ialah subwoofer yang diangkut membolehkan udara bergerak di dalam kotak, dan menjadi sukar untuk menjaga kualitinya. Walau bagaimanapun, ia mempunyai kesan ledakan yang ketara, yang merupakan salah satu titik terkuatnya. Sub yang tertutup, sebaliknya, mempunyai kotak yang ketat sehingga menyukarkan udara untuk bergerak. Dengan cara ini, ia mampu menghasilkan kualiti suara yang lebih baik. Walau bagaimanapun, kotak yang ditutup tidak mempunyai kesan boom yang besar.

Saiz

Dalam hal ukuran, ada perbedaan penting antara keduanya. Subwoofer tertutup biasanya berukuran kecil, yang sangat penting dalam memastikan mereka menghasilkan nota dan suara yang tepat. Subwoofer yang disalurkan adalah besar, dan ini penting dalam menghasilkan ledakan besar.

Kuasa

Subwoofer tertutup cenderung memerlukan lebih banyak kuasa. Ini disebabkan oleh udara yang ketat, dan menggerakkan pembesar suara memerlukan lebih banyak tenaga. Kekuatan itu sangat mustahak dalam membantu memainkannya. Agar subwoofer menjadi kuat, ia memerlukan lebih banyak tenaga. Subwoofer yang disalurkan akan memerlukan lebih sedikit daya kerana udara bergerak dengan bebas. Ia sangat cekap dengan kekuatan kecil yang diperoleh dari penguat.

Reka bentuk am

Reka bentuk umum sub tertutup adalah kotak yang kemas dan padat yang lebih senang diletakkan. Bentuknya seperti kubus sangat penting kerana dapat menyatu dengan barang-barang lain di dalam bilik. Subwoofer yang diangkut sangat luas, dan kebanyakan jenama menjadikannya dalam bentuk yang berbeza. Ukurannya sangat penting untuk membolehkannya bermain dengan lebih baik. Saiz yang besar bermaksud bahagian bawahnya lebih mudah dilihat di dalam bilik dan lebih sukar untuk menyatu dengan ruangan.

Inilah sebab utama mengapa anda harus memilih subwoofer yang diangkut

  Subwoofer yang dilaburkan kuat dan menghasilkan audio frekuensi rendah terbaik. Sekiranya anda mahukan kesan boom yang ketara dalam sistem audio anda, kemudian pilih kapal selam yang diangkut, semakin besar kotaknya, semakin kuat.
  Subwoofer yang dilaburkan lebih baik mendapatkan tahap tekanan bunyi, lebih dikenali sebagai SPL. Mereka penting dalam mewujudkan intensitas bass yang mendalam sehingga menonton filem ke tahap seterusnya.
  Sekiranya anda mempunyai saiz dan subwoofer yang kuat, ini disesuaikan hanya untuk anda. Oleh kerana ia terdapat dalam kotak besar, ia akan sangat sesuai jika anda mempunyai ruang.
  Subwoofer port tidak menggunakan banyak tenaga, jadi akan sempurna jika anda ingin menjimatkan kuasa.

Berikut adalah sebab mengapa anda harus memilih subwoofer tertutup

  Matahari yang tertutup adalah mengenai audio yang jelas dan tepat. Ini akan memberi anda kejelasan yang tidak dapat dijumpai di subwoofer lain.
  Ia dilengkapi dengan reka bentuk yang ringkas, dan anda boleh meletakkannya di mana sahaja di dalam bilik. Ia tidak memerlukan banyak ruang, dan dengan itu, ia tidak akan membuat anda pening di mana tempat itu.
  Subwoofer tertutup terkenal kerana menghasilkan frekuensi rendah yang sukar, yang sukar didapatkan dalam pembesar suara biasa. Sub yang tertutup akan melakukan itu dengan luar biasa memberikan anda kualiti bunyi yang unggul.
  Ia terdapat dalam kotak kecil yang menjadikannya mudah alih dan mudah dipasang. Terdapat subwoofer tertutup besar, kebanyakan terdapat dalam saiz kecil.

Pukulan perpisahan

Itu dia, kawan! Itulah yang perlu anda ketahui mengenai subwoofer yang dimeteraikan dan dipindahkan. Keputusan untuk membeli sama ada pada anda. Anda adalah satu-satunya yang memahami keperluan anda sendiri dan sub mana yang sesuai. Penting untuk diperhatikan bahawa kedua-dua subwoofer tertutup dan mudah alih adalah tambahan yang bagus untuk sistem audio anda.

Mempunyai kedua-duanya akan menjadikan sistem teater rumah anda lebih baik. Sekiranya anda mahukan ketepatan dan output bass yang sangat baik, cari subwoofer tertutup. Sekiranya anda mengetahui tahap audio frekuensi rendah yang tinggi, dapatkan subwoofer yang dipindahkan. Apabila anda mengambil kira semua faktor lain, keputusan menjadi lebih selesa untuk dibuat.

The post Subwoofer yang Dikemas Bersih vs Portal – Mana Yang Harus Anda Pergi? pertama kali muncul di Techicy.