Wiadomości Google są odnawiane i docierają ze zweryfikowanymi wiadomościami SMS

Teraz Google zacznie wdrażać nową funkcję w swojej aplikacji Google Messages, która będzie chronić użytkowników przed spamem i phishingiem.

Na początku roku firma Mountain View przedstawiła nam pewne nowości w aplikacji do przesyłania wiadomości, takie jak pojawienie się nowej konfiguracji umożliwiającej „sugerowane działania” i nowy ekran „O mnie”.

Wiadomości Google są chronione przed niechcianymi wiadomościami

Jednak teraz Google przedstawia aktualizację ukierunkowaną na ochronę użytkowników. Są to „zweryfikowane SMS”, nowa funkcja, która zmniejszy lub wyeliminuje podszywanie się pod numery.

Zgodnie z źródło, ta nowa implementacja będzie dostępna wyłącznie dla firm, szczególnie tych zarejestrowanych w Google.

Jak to działa

Źródło wskazuje, że Google użyje kodów uwierzytelniających do zweryfikowania każdego SMS-a otrzymanego przez użytkownika, weryfikacja zostanie przeprowadzona za pomocą unikatowego skrótu, który zostanie utworzony na podstawie numeru telefonu, firmy i treści wiadomości.

Należy zauważyć, że cała weryfikacja zostanie wykonana bezpośrednio przez Google, ponieważ ten unikatowy skrót, który zostanie utworzony na urządzeniu użytkownika, zostanie wysłany do Google w celu porównania go z tym otrzymanym od zweryfikowanej firmy.

W tym sensie Google wyświetli użytkownikom komunikat odzwierciedlający stan weryfikacji, który będzie:

  • „Zweryfikowany” dla tych wiadomości, w których pasują do siebie skróty.
  • „Nie można zweryfikować wiadomości” w przypadku wiadomości, których kody nie są zgodne.
  • „Weryfikowanie nadawcy …” dla tych wiadomości, w których masz słabe połączenie danych.
  • „Oczekiwanie na połączenie w celu zweryfikowania nadawcy”, jeśli nie masz połączenia danych.

Jak jest aktywowany?

Dzięki uprzejmości: androidpolice

Wreszcie, jeśli chcemy zacząć korzystać z tej nowej funkcji, musimy po prostu wejść na Aplikacja Wiadomości > Konfiguracja i aktywuj opcję „SMS zweryfikowany”. Należy zauważyć, że chociaż ta opcja nie będzie domyślnie włączona, po aktywacji nie można jej dezaktywować.