Xiaomi menghilangkan khabar angin bahawa pengasas bersama & presiden Lin Bin mungkin akan mengundurkan diri tidak lama lagi

Xiaomi ditubuhkan oleh Lei Jun bersama tujuh pengasas lain. Lapan pengasas itu termasuk Lei Jun, Lin Bin, Li Wanqiang, Zhou Guangping, Huang Jiangji, Liu De, Hong Feng dan Wang Chuan. Antaranya, Li Wanqiang, Zhou Guangping dan Huang Jiangji semuanya telah mengundurkan diri dari Xiaomi. Terdapat spekulasi bahawa Lin Bin yang kini bertugas sebagai naib ketua dan presiden jabatan Telefon bimbit mungkin merancang untuk mengundurkan diri dari gergasi China itu tidak lama lagi.

Menurut laporan, Lin Bin berturut-turut mengundurkan diri dari jawatan yang dipegangnya di beberapa anak syarikat Xiaomi. Ini dilihat sebagai tanda bahawa dia akan mengundurkan diri dari konglomerat itu tidak lama lagi.

Sejak awal tahun ini, Lin Bin dilaporkan meletak jawatan sebagai wakil sah beberapa syarikat Xiaomi, termasuk Xiaomi Youpin Technology Co., Ltd., Beijing Xiaomi Electronic Products Co., Ltd., Beijing Xiaomi Software Technology Co., Ltd ., Shenzhen Xiaomi Information Technology Co., Ltd., Beijing Xiaomi Software Technology Co., Ltd.

Xiaomi bagaimanapun menjawab bahawa spekulasi mengenai peletakan jawatan Lin Bin tidak berasas. Tindak balas menunjukkan perubahan dalam industri dan perdagangan adalah normal yang menunjukkan bahawa pengasas bersama baru saja melepaskan beberapa portfolio untuk membolehkan syarikat menukar posisi untuk kecekapan.

Namun, kami tidak dapat menolak kemungkinan adanya pertengkaran dalaman perusahaan yang berpusat di Beijing. Perlu disebutkan bahawa Li Wanqiang, yang secara resmi meninggalkan Xiaomi pada 29 November tahun lalu dan dikenal sebagai “bapa pemasaran” di Xiaomi, juga baru-baru ini mengundurkan diri dari jawatan lain di anak syarikat Xiaomi, termasuk pengarah Xiaomi Pictures Co., Ltd. dan Beijing Xiaomi Software Technology Co., Ltd. Dia juga mengundurkan diri sebagai penyelia dan wakil sah Xiaomi Technology Co., Ltd, penyelia Beijing Xiaomi Electronic Products Co., Ltd., penyelia Beijing Xiaomi Electronic Software Technology Co. , Ltd., antara lain.

Dalam dua tahun terakhir, Xiaomi telah berturut-turut memperkenalkan sejumlah eksekutif dari luar, termasuk mantan Presiden Gionee Lu Weibing, mantan Naib Presiden Kumpulan Lenovo Chang Cheng, dan pengasas telefon bimbit Lada Merah Wang Xiaoyan. Eksekutif baru lain termasuk bekas pengasas Nubian, Miao Lei, bekas CEO TV Storm, Liu Yaoping dan bekas naib presiden kanan Meizu Technology Yang Zhe.

(sumber)

SELALU MENJADI PERTAMA UNTUK MENGETAHUI – IKUTI KAMI!