Technologiczne, Gadżety, Telefony Komórkowe, Pobieranie Aplikacji

Zaloguj się korzystając z Apple: Co to jest? I jak z niego korzystać? [Guide]

Uwaga: Poniższy artykuł pomoże Ci w: Zaloguj się korzystając z Apple: Co to jest? I jak z niego korzystać? [Guide]

Czy kiedykolwiek spotkałeś się z loginami społecznościowymi, takimi jak „Zaloguj się za pomocą Google” lub „Zaloguj się za pomocą”. Facebook’ na stronie internetowej lub w aplikacji? Czy próbowałeś użyć którejkolwiek z tych metod, aby zalogować się i uzyskać dostęp do dowolnej usługi? Jeśli tak, to już wiesz, za pomocą czego się logujesz Apple Jest. Dlatego zrozumienie tego nie powinno być takie trudne, ponieważ te metody uwierzytelniania opierają się na usłudze SSO (single-sign-on). Pojedyncze logowanie umożliwia logowanie się do usług stron trzecich przy użyciu istniejącego (obsługiwanego na platformie) konta, aby uniemożliwić usłudze dostęp do Twojego hasła i innych informacji o koncie. Jeśli jednak nie korzystałeś z żadnej z tych metod i nie wiesz, jakie usługi i jak działają, pozwól nam wyjaśnić.

Co to jest Zaloguj się za pomocą Apple?

Zanim zagłębisz się w to, czym się zalogujesz Apple to najpierw przyjrzyjmy się, czym jest usługa SSO (pojedynczego logowania). SSO to usługa uwierzytelniania sesji i użytkownika, która zapewnia użytkownikom wygodę logowania się na konta stron trzecich i powiązane z nimi usługi przy użyciu jednego konta (adres e-mail i hasło). W tym celu usługa wykorzystuje OAuth, który jest standardowym protokołem typu open source do delegowania dostępu.

Mówiąc prościej, jest to sposób, w jaki użytkownicy końcowi mogą zalogować się i rozpocząć korzystanie z usługi bez konieczności ręcznej rejestracji – a wszystko to bez konieczności podawania hasła i innych danych osobowych. Korzystanie z SSO minimalizuje konieczność zakładania przez użytkowników kont, z których zamierzają korzystać sporadycznie (lub jednorazowo), a tym samym eliminuje konieczność zapamiętywania nazwy użytkownika i hasła do takich kont. Co najważniejsze, ogranicza ryzyko (w pewnym stopniu) przedostania się haseł i innych danych osobowych na serwery usług stron trzecich.

Dopóki Apple wprowadził ideę Zaloguj się za pomocą Apple (własna usługa SSO), istniało wiele usług SSO takich jak Google, Facebook, Twitter, LinkedIn i nie tylko, które oferują użytkownikom wygodę logowania się do usług stron trzecich bez większych problemów. Chociaż w ciągu ostatnich kilku lat pojawiło się kilka pytań dotyczących wiarygodności firm oferujących tego typu usługi. Niektórzy nawet spekulowali, że kilka firm monitoruje aktywność użytkowników, aby wyświetlać ukierunkowane reklamy i sprzedawać ich dane osobowe.

Już sama myśl o tej obawie prowadzi do jednego z najważniejszych aspektów SSO, który w dzisiejszych czasach powoduje, że wielu użytkowników rezygnuje z korzystania z tego typu usług. Mimo że korzystanie z SSO pozwala na ograniczenie danych (i danych uwierzytelniających użytkownika), które w przeciwnym razie trafiałyby do usług stron trzecich, nadal umożliwia firmom (oferującym usługi SSO) dostęp do Twojej aktywności użytkownika (i powiązanych danych), co może lub nie mogą być wykorzystywane do celów nielegalnych. W rezultacie ostatecznie wszystko sprowadza się do użytkownika końcowego, który musi zdecydować, czy usługa, z której będzie korzystał do logowania się w usłudze strony trzeciej, pochodzi od firmy, której ufa, i czy nie przeszkadza mu posiadanie własnego dane trafiają na serwery takich firm.

Jak zalogować się za pomocą Apple praca?

Z Applepodejście do SSO, czyli Zaloguj się za pomocą Apple (wprowadzony w iOS 13), użytkownicy w Apple-ekosystem (iPhone, iPad, Mac) zyskuje unikalny sposób logowania się do usług stron trzecich bez ujawniania wielu danych osobowych.

W porównaniu z innymi usługami SSO, ApplePodejście do SSO jest prawie takie samo, z wyjątkiem kilku zmian. Największym z nich jest użycie losowego identyfikatora. Z Zaloguj się za pomocą Applezamiast udostępniać pierwotny adres e-mail swoich użytkowników usłudze strony trzeciej, Apple oferuje użytkownikom opcję ukrycia swojego adresu e-mail przed usługą strony trzeciej. W tym celu usługa generuje unikalny, losowy adres e-mail, który jest łączony z oryginalnym adresem e-mail użytkownika i udostępniany aplikacji/usługie. Ponieważ ten losowy adres e-mail jest powiązany z pierwotnym adresem e-mail użytkownika, za każdym razem, gdy usługa chce się z nim skontaktować, może to zrobić przy użyciu losowego adresu e-mail (a nie oryginalnego adresu e-mail) użytkownika.

Stosując to podejście, osobisty adres e-mail użytkownika nie jest udostępniany usługom stron trzecich, co zapobiega spamowaniu ich w skrzynce odbiorczej użytkowników. A to z kolei zapewnia użytkownikowi pewną prywatność. Ponadto, aby zapewnić większą łatwość obsługi, Apple umożliwia użytkownikom użycie hasła, TouchID lub FaceID (na nowszych urządzeniach) do uwierzytelnienia, eliminując potrzebę ręcznego wprowadzania haseł za każdym razem, gdy chcą się zalogować.

Oprócz użycia losowego adresu e-mail, inną rzeczą jest to Apple twierdzi, że różni się w kwestii realizacji logowania jednokrotnego, chodzi o prywatność użytkowników. Apple twierdzi, że obecnie monitoruje aktywność swoich użytkowników i dlatego nie oferuje im ukierunkowanych reklam. Nie jest to jednak zaskoczeniem, gdyż na przestrzeni ostatnich kilku lat było to dość oczywiste Apple bardziej niż niektóre inne firmy opowiada się za prywatnością i bezpieczeństwem swoich użytkowników. I w dużej mierze udaje mu się dotrzymywać obietnic.

Jak korzystać z opcji Zaloguj się Apple?

Aby móc korzystać z opcji Zaloguj się przez Applepierwszym wymaganiem jest to, że usługa, do której chcesz się zalogować, musi mieć opcję Zaloguj się Apple zaimplementowane na jego platformie. Chwila Apple określiła wyraźny wymóg, aby przyszłe aplikacje na swojej platformie (które korzystały z pewnego rodzaju logowania jednokrotnego) zapewniały funkcję logowania Apple funkcjonalności, zwróciła się także do twórców aplikacji o zaimplementowanie tej funkcji w istniejących aplikacjach. Aby mieć pewność, że wdrożenie nie zostanie pominięte, Komisja przedłużyła termin do kwietnia 2020 r.
Idąc dalej, kolejna rzecz, o której musisz się upewnić, aby móc korzystać z funkcji Zaloguj się Apple jest to, że na Twoim komputerze powinna być włączona opcja 2FA (uwierzytelnianie dwuskładnikowe). Apple ID.

Obecnie nie ma wielu usług oferujących opcję Zaloguj się Apple Usługa SSO. Z tego powodu możesz nie być w stanie używać go w różnych aplikacjach i usługach. Jeśli jednak natkniesz się na taką, która obsługuje tę usługę, oto, jak możesz z niej skorzystać.

1. Najpierw upewnij się, że jesteś zalogowany do swojego konta Apple Identyfikator na urządzeniu, z którego uzyskujesz dostęp do aplikacji lub strony internetowej.

2. Następnie otwórz aplikację lub usługę, z której chcesz skorzystać, i dotknij przycisku z napisem lub .

3. W wyskakującym okienku, które pojawi się na następnym ekranie, dotknij Kontynuuj.

4. Teraz na następnym ekranie będziesz mógł zmienić swoje imię i nazwisko oraz udostępnić lub ukryć swój oryginalny adres e-mail. Jeśli chcesz uniemożliwić usłudze dostęp do Twojego adresu e-mail, wybierz .

5. Na koniec dotknij Kontynuuj i uwierzytelnij swój Apple ID za pomocą hasła, TouchID lub FaceID.

Otóż ​​to. Do tej pory musisz być zalogowany i gotowy do korzystania z usługi. W podobny sposób, jak w przypadku zwykłego konta — które można założyć ręcznie — możesz korzystać z aplikacji lub usługi (logując się za pomocą opcji Zaloguj się przez Apple) bez napotkania żadnego problemu. A gdy usługodawca (aplikacja lub witryna internetowa) będzie musiał się z Tobą skontaktować, może użyć Twojego pseudo (unikalnego losowego identyfikatora) identyfikatora e-mail, aby się z Tobą skontaktować, a Ty otrzymasz to samo na swoim oryginalnym Apple ID.

Naszym zdaniem podczas korzystania z opcji Zaloguj się przez Apple pozwala użytkownikom zachować prywatność ich adresów e-mail i zapobiegać zapełnianiu ich skrzynek odbiorczych niechcianymi e-mailami, ale nie zapewnia całkowitej prywatności. Chociaż użytkownicy zachowują swoje adresy e-mail z różnych usług, nadal pozostawiają inne ślady, takie jak adres IP lub inne informacje związane z kontem, aby te usługi miały dostęp. A to z kolei mogłoby nadal umożliwiać tym usługom śledzenie niektórych informacji o ich użytkownikach.